Banca Transilvania: 2016, anul creșterii costului de oportunitate

Indicatorii avansați s-au ameliorat pe final de 2016 (anul inflexiunii costului de oportunitate în economia mondială), pe fondul repoziționărilor în sfera așteptărilor, în tranziția spre un nou mix de politici economice pe plan global, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. În SUA unii indicatori de încredere au atins recent nivelul de dinainte de Marea Recesiune, dar companiile așteaptă primele decizii de politică economică ale Administrației Trump înainte de a relua investițiile. Zona Euro culege roadele Guvernanței post-criză – ritmul de relansare s-a consolidat recent în apropiere de cel potențial, după cum se poate nota în primul grafic alăturat. În România, pe fondul creșterii vânzări lor retailerilor, evoluțiile macroeconomice recente confirmă faptul că populația și companiile au învățat lecțiile Marii Recesiuni. 2016 a fost anul de vârf al ciclului postcriză, iar analiza primului deceniu de apartenență la UE indică faptul că România a fost campioana convergenței economice (dintre țările Europei Centrale și de Est).

”Am menținut previziunile privind economia reală a României pe termen mediu (perioada 2016-2019). Vom revizui acest scenariu macroeconometric central după ce se vor comunica deciziile de politică fiscal-bugetară și de politică de venituri (de către Noul Guvern), cel mai probabil în luna ianuarie 2017 (când vom incorpora și datele semidefinitive privind dinamica PIB din 2015 și estimările provizorii (2) cu privire la ritmul economiei din T3 2016)”, a declarat economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

În sfera economiei financiare așteptările privind dinamica prețurilor de consum s-au majorat în perioada recentă, evoluție influențată și de inflexiunea cotațiilor la țiței (pe fondul acordului OPEC). FED a continuat să majoreze rata de dobândă, iar BCE a semnalat un nou ciclu monetar începând din 2018. Pe piața financiară rotația capitalului a determinat creșterea burselor (indicii din SUA au atins noi maxime) și continuarea tendinței de majorare a costurilor de finanțare în economia mondială,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *