Fundația Conservation Carpathia lansează campania „O, brad frumos”

Nu este Crăciun dacă nu ai brad în casă, o idee adânc încetățenită în rândul oamenilor din întreaga lume, care a instituit însă un adevărat atac asupra pădurilor de brazi. Tradiția brazilor de Crăciun datează din secolul al XVI-lea. Deși este un obicei la care ținem foarte mult, la momentul actual, există în Europa câteva zone puternic afectate de acest fenomen, printre care și Romania – nordul Bucovinei și Maramureșului.

Dacă în Occident, brazii la ghiveci au devenit deja tradiție, în România, în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt tăiați sute de mii de brazi, echivalentul a zeci de hectare de pădure. Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen, Fundația Conservation Carpathia dă startul campaniei „O, brad frumos”, o inițiativă prin care își propune păstrarea pădurilor naturale din Munții Carpați, unde bradul este o specie simbol. Aceasta specie deosebită suferă din cauza schimbărilor climatice, a modului în care s-au tăiat și regenerat pădurile în ultimii 100 de ani și datorită extragerii pomilor de Crăciun din pădurile naturale.

Corul Symbol susține inițiativa Fundației Conservation Carpathia, interpretând în cadrul Concertului de Colinde desfășurat în 13 decembrie la Ateneu, celebrul colind „O, brad frumos”, dar în variantă rescrisă și adusă în realitate, pentru a sensibiliza oamenii cu privire la acest fenomen.

„În pădurile în care se desfășoară activități economice, modul de tăiere și regenerare trebuie să promoveze neapărat păstrarea proporției bradului, în principal din regenerări naturale. Procentual, extragerea brazilor din pădure pentru pomi de Crăciun trebuie redusă proporțional cu apariția pe piață a alternativelor, în așa fel încât bucuria copiilor și nepoților noștri de sărbători să nu fie știrbită. În ultimii trei ani, FCC plantează între 40.000 și 50.000 de puieți de brad în zone în care acesta a fost eliminat de către om. Încurajăm participarea copiilor și tinerilor la activități în pepinierele fundației și la campaniile de plantare pe care le organizăm. Voluntarii au ocazia să aibă în grijă puieții, de când apar în pepiniere până când sunt plantați în munte și câțiva ani după reîmpădurire”, a declarat Mihai Zotta, Director Tehnic Fundația Conservation Carpathia.

Muzica este un vehicul care sensibilizează, care atinge corzi greu de atins de cuvânt. De aceea, când ne-a fost propusă această idee, am decis să o facem cu dragă inimă. Cu atât mai mult cu cât fetele din cor au fost entuziasmate când au auzit de ea. Una dintre menirile Corului Symbol este să ajute diverse cauze sociale care aduc schimbări în bine. Cât despre despăduriri, trebuie odată și odată să oprim această catastrofă națională, despre care e greu de zis unde ne va duce, dar în niciun caz spre bine”, a declarat Prof. Jean Lupu, Dirijor Corul Symbol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *