„Zestrea”, în seara colindelor, la Ateneul Român

„Zestrea by Liliana Ţuroiu” este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi care se adresează tuturor celor preocupaţi de tradiţie, cultură şi modă.Colecţia “Zestrea” şi albumul de artă şi costum cu același nume au fost expuse în anul 2016 în 8 capitale europene.

Filarmonica „George Enescu” va găzdui expoziţia de costum și fotografie “Zestrea” semnată de artistul plastic şi designerul Liliana Țuroiu în foaierul Sălii mari a Ateneului Român.

Vernisajul de la București va avea loc în data de 22 decembrie și va fi deschis de Andrei Dimitriu în calitatea sa de Director General al Filarmonicii „George Enescu” – gazdă a evenimentului – și de  Radu Boroianu, Președinte al Institutului Cultural Român.

Profesorul Cristian-Robert Velescu, cel ce semnează prefaţa albumului de artă și costum “Zestrea”, Președinte al Senatului Universităţii Naţionale de Arte din București, va susţine la vernisaj o alocuţiune.

În aceeași seară, Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, vor prezenta pe Scena Ateneului Român, Concertul extraordinar de Crăciun.

Cele 56 de artiste din Corul Filarmonicii vor purta în premieră absolută, ţinute semnate de designerul Liliana Ţuroiu.

Liliana Ţuroiu este lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii de Arte București, un artist recunoscut în ţară și în străinătate, cu un palmares expoziţional impresionant, un adevărat promotor și susținător al valorilor autentice românești.

„Sunt deosebit de onorată că expoziția Zestrea ajunge la Ateneul Român chiar în seara mult așteptatului concert anual de colinde al Filarmonicii George Enescu. După cele 22 de vernisaje din opt ţări europene, expoziţia de la București este o încununare firească a palmaresului expozițional internațional al acestui proiect. Cea mai recentă colecţie a mea, intitulată Zestrea, se îndreaptă cu reverenţă către trecut dar și cu multă forţă către viitor, în dorinţa mea declarată de a redescoperi și potenţa valori autentice românești. Am vrut să descriu în acest proiect femeia de acum, cu stilul de viaţă, silueta dar și cu aspiraţiile, dorinţele, visele sale. Am dorit să aduc, în egală măsură, un omagiu femeii creatoare de zestre, acelei femei de atunci, pe care o consider o fiinţă extraordinară ce a reușit să transpună o întreagă istorie românească într-un veșmânt”, declară creatoarea Liliana Țuroiu.

În colecţia „Zestrea”, piesele vestimentare tradiționale românești sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne, utilizate în creaţii vestimentare contemporane, îmbinând măiestria materialelor preţioase, precum dantelă, catifea şi mătase metalizată cu cea a broderiilor elaborate, de inspiraţie românească.

În lipsa unui model arhetipal al feminității contemporane, întoarcerea la stilul și reperele artistice ale Reginei Maria și reinterpretarea acestora în cheie modernă este unul din cele mai valoroase înțelesuri ale colecției “Zestrea”.

Invitații evenimentului de la Ateneul Român – oficialități, personalități din lumea culturii și artelor, parteneri, reprezentanți ai presei, fashion editori și iubitori ai muzicii si tradiţiilor românești – vor admira în seara expoziției ținutele colecţiei „Zestrea”, fotografiile albumului de artă realizat la Castelul Bran și impresionantele bijuterii „Dacika”, create de Casa de Bijuterii Micri pornind de la străvechi simboluri geto-dace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *