Ministerul Finanțelor Publice a contractat de la Banca Mondială un împrumut de 500 de milioane de euro

Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat pentru România un împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL),  în valoare de 500 milioane de  euro.

Imprumutul va fi accesat pentru eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică

”Aprobarea acestui împrumut este o dovadă a recunoașterii de către Banca Mondială a stabilității cadrului macroeconomic înregistrate în prezent de România şi, totodată,  a progreselor recente în implementarea reformelor structurale, a măsurilor de atenuare a sărăciei şi de prevenire a  excluziunii sociale”, precizează Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.  

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranșă, în anul 2036.

După aprobarea de către Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale, în vederea accesării efective a împrumutului sunt necesari următorii pași procedurali: semnarea acordului de împrumut și ratificarea acestuia de către Parlament. Data limită de tragere este 31 decembrie 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *