Galileo – Sistemul Global de Navigație prin Satelit al Europei a devenit operațional

Sistemul Global de Navigație prin Satelit al Europei a devenit operațional, sateliții de pe orbită oferind servicii de poziționare, navigație și cronometrare pentru utilizatori din toată lumea.

Uniunea Europeană, deținătorul sistemului, a anunțat oficial lansarea Serviciilor Inițiale Galileo, primul pas către capacitate operațională deplină.

Galileo este programul Uniunii Europene (UE) în domeniul Sistemelor Globale de Navigație prin Satelit (GNSS) și va oferi cinci servicii: Serviciul Deschis, Serviciul Public Reglementat, Serviciul Comercial, Serviciul de Căutare și Salvare și contribuții la serviciul de monitorizare a integrității.

Instituția principală responsabilă de implementarea programului Galileo este Comisia Europeană, însă Serviciile Inițiale sunt oferite prin intermediul Agenției GNSS European (GSA). Agenția Spațială Europeană (ESA) are ca responsabilitate principală lansarea constelației de sateliți și implementarea serviciilor tehnice pentru acest program.

După cinci ani de lansări, 18 sateliți sunt în prezent pe orbită. Cei mai recenți patru lansați sunt în perioada de testare, înainte de a se alătura constelației, în primăvara viitoare.

Lansarea Serviciilor Inițiale Galileo marchează momentul în care programul trece din faza de implementare și testare în faza operațională, ceea ce le va permite utilizatorilor finali să folosească serviciile Galileo pentru poziționare, navigație și cronometrare, dacă dispozitivele lor conțin un chipset compatibil cu Galileo.

Condițiile de livrare a Serviciilor Inițiale Galileo, inclusiv performanțele prevăzute și disponibilitatea, au fost publicate pe website-ul Centrului European de Servicii GNSS.

Lansarea Serviciilor Inițiale reprezintă prima etapă operațională a proiectului, urmând ca programul Galileo să își atingă capacitatea operațională deplină până în anul 2020.

În perioada următoare, alți sateliți Galileo vor fi lansați pentru a aduce constelația în formație completă — 24 de sateliți și rezerve, ceea ce va crește capacitatea de utilizare a serviciilor furnizate și acoperirea globală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *