Banca Transilvania: Fed semnalează posibilitatea unui ciclu monetar mai agresiv pe viitor

Pe 13-14 decembrie a avut loc ședința de politică monetară a FED, ultima din acest an. Banca centrală din SUA a actualizat scenariul macro-econometric central de previziune pe termen mediu, a majorat rata de dobândă de politică monetară (decizie în unanimitate) și a semnalat un ciclu monetar post-criză mai agresiv pe viitor, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Mișcarea vine după un an în care consumul și vânzările retailerilor au crescut accelerat.

Astfel, FED a revizuit în sus previziunile privind dinamica anuală a economiei americane în 2016 (de la 1.8% la 1.9%), 2017 (de la 2% la 2.1%) și 2019 (de la 1.8% la 1.9%), dar a menținut prognoza pentru 2018 (la 2%). În acest context, FED a redus previziunile pentru rata anuală a șomajului, la 4.7% în 2016 (de la 4.8%), 4.5% în 2017 (de la 4.6%) și 4.5% în 2019 (de la 4.6%), dar a păstrat prognoza pentru 2018 (la 4.5%). În ceea ce privește inflația medie anuală FED a majorat prognoza pentru 2016 (de la 1.3% la 1.5%) și a menținut previziunile pentru 2017 (la 1.9%), 2018 (la 2%) și 2019 (la 2%).

Perspectivele de consolidare a momentului pozitiv din piața forței de muncă și de convergență a inflației spre nivelul țintit de FED (2% an/an) (după disiparea impactului declinului cotațiilor internaționale la materii prime) au determinat banca centrală să continue ciclul monetar post-criză (demarat în decembrie anul trecut). Astfel, FED a majorat rata de dobândă de referință cu 25 puncte bază, la 0.50%-0.75%, decizie în linie cu așteptările noastre și ale pieței financiare. Comitetul de Politică Monetară apreciază că balanța factorilor de incertitudine pentru scenariul FED este relativ echilibrată. Nu în ultimul rând, banca centrală a semnalat o atitudine mai agresivă în ciclul monetar în trimestrele următoare. Astfel, membrii Comitetului de Politică Monetară se așteaptă ca rata de dobândă de referință să urce la 1.4% în 2017, 2.1% în 2018, respectiv 2.9% în 2019.

Cu toate acestea, din Comunicatul ședinței de politică monetară rezultă absența unui angajament privind traiectoria ratei de dobândă, următoarele decizii fiind dependente de dinamica indicatorilor macroeconomici americani (în special evoluția prețurilor de consum), dar și evoluțiile macro-financiare globale. În cadrul Conferinței de presă de după ședință d-na Yellen (Președintele FED) a apreciat că decizia de continuare a ciclului monetar constituie un vot de încredere în economia americană. Cu toate acestea, d-na Yellen a atras atenția cu privire la incertitudinile privind mix-ul de politici economice, dar și la reglementarea sectorului financiar în perioada Administrației Trump. Pe de altă parte, Președintele FED a reiterat că politica monetară se menține acomodativă (nivelul ratei de dobândă de referință se situează cu mult sub cel neutral), subliniind în acest context faptul că economia SUA nu are nevoie (în acest moment) de măsuri de relaxare fiscal-bugetară.

Semnalele unui ciclu monetar mai agresiv pe viitor au surprins piața financiară, aspect reflectat de majorarea costurilor de finanțare și de corecția în sfera pieței de acțiuni. În încheierea acestei analize atragem atenția cu privire la faptul că în ultimele luni s-au consemnat o serie de evoluții contradictorii în prima economie a lumii: acumularea de semnale de final de ciclu post-criză (declinul investițiilor productive pentru al treilea trimestru consecutiv în T3) vs. unda de optimism (unii indicatori de încredere au atins în decembrie maximele din ultimii ani) indusă de rezultatul alegerilor Prezidențiale de la începutul lunii noiembrie. În scenariul central ne așteptăm ca economia SUA să evolueze la un ritm (ușor) sub potențial în trimestrele următoare (după cum se poate nota în ultimul grafic din dreapta) și la convergența inflației spre ținta băncii centrale. Condiționat de redinamizarea investițiilor în economie și de inflexiunea vitezei de circulație a banilor FED ar putea majora de patru ori cu câte 25 puncte bază rata de dobândă de politică monetară în 2017. În acest moment considerăm redusă probabilitatea unei noi majorări de dobândă până la ședința din martie (când va fi actualizat scenariul macroeconomic central al FED).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *