PIB/locuitor, în creștere în România

Potrivit Eurostat, în 2015, România se afla printre statele membre ce au înregistrat o creștere a Produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor, comparativ cu 2013 (57% față de 55%).

Cu toate aceastea, PIB/locuitor este  plasat pe ultimele locuri la nivel european, ca nivel înregistrat față de media UE, în timp ce pe primul loc este clasat Luxemburgul, cu un PIB/locuitor de 264%.

În ceea ce privește consumul individual efectiv (AIC), datele Eurostat arata ca cinci state membre au înregistrat un AIC mai mare de 30%, sub media UE. Letonia și Ungaria au fost  între 30% și 40% sub media UE, în ​​timp ce România, Croația și Bulgaria au avut AIC pe cap de locuitor mai mult de 40% sub media UE.
Raportul indică o creștere de 5 puncte procentuale în ultimii trei ani pentru România, de la 54% în 2013, la 59% în 2015. Valorile extreme înregistrate se încadrează între 53% din media europeană în Bulgaria și 137% în Luxemburg. Zece state membre erau clasate în categoria peste medie, treisprezece în cea imediat sub medie, iar restul de cinci, printre care și România, în categoria mult sub media europeană (peste 40%).
Consumul individual efectiv reprezintă măsura bunăstării materiale în gospodăriile individuale și este exprimat prin paritatea puterii de cumpărare standard (PPS).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *