Eurostat: Un sfert dintre romani au salarii mici

Statele membre cu cel mai mare număr de lucrători în categoria cu salarii mici sunt Letonia (25,5%), România (24,4%), Lituania (24%) și Polonia (23,6%).

Cei mai bine plătiți 10% dintre români câștigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai slab plătiți. La nivel european, România este depășită doar de Polonia, cu 4,7 ca nivel de discrepanță.

Referitor la nivelul mediu de salarizare raportat în euro, studiul Eurostat arată că un român câștigă brut, în medie, doi euro pe oră, ocupând astfel penultimul loc la nivel european, după bulgari, care câștigă în medie doar 1,7 euro. La polul opus se situează Danemarca, unde un muncitor primește o remunerație orară brută de 25.5 euro.   

Raportul dintre cei mai bine plătiți români și salariul mediu include România tot în categoria statelor membre cu cele mai mari discrepanțe. Media salariului brut orar este de 2,5 ori mai mică decât cea pentru salariile de top.

Aceeași diferență este înregistrată în Bulgaria, Cipru și Polonia, în timp ce Portugalia se clasează pe primul loc între statele membre, cu o diferență 2.8. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde o oră de lucru este plătită în medie cu doar 1,7 ori mai puțin decât în categoria de vârf.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *