UNICEF aniverseaza 70 de ani de munca in beneficiul copiilor din toata lumea

Fotografie_de_familie_UNICEFUNICEF celebreaza, cu ocazia celei de-a 70-a aniversari de la infiintarea sa, imensele progrese realizate pentru copiii lumii si relanseaza apelul urgent de a ajuta milioanele de copii ale caror viata si viitor sunt amenintate de conflicte, crize, saracie, inegalitate si discriminare. Organizatia a fost creata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru a ajuta copiii din Europa, China si Orientul Mijlociu in perioada postbelica. Finantata integral de contributiile voluntare ale guvernelor, societatii civile, sectorului privat si cetatenilor, a reusit sa-si extinda rapid activitatea, iar in 1955 desfasura deja activitati pentru copii in peste 90 de tari.

Astazi, UNICEF este cea mai mare organizatie pentru copii din lume, fiind activa alaturi de partenerii sai in 190 de tari si teritorii si urmarind sa asiste fiecare copil, cu ajutorul a 13.000 de angajati implicati la nivel national si international.

UNICEF a fost creat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial pentru a oferi ajutor si speranta tuturor copiilor aflati in situatie de risc sau in dificultate, indiferent de tara in care traiau sau de rolul jucat de statul respectiv in timpul razboiului.

Permanentele demersuri realizate de UNICEF in cele mai dure locuri din lume au permis inregistrarea unor progrese remarcabile pentru copii in ultimele decenii. Numarul copiilor care mor inaintea varstei de cinci ani a scazut cu peste jumatate in ultimii 25 de ani. Sute de milioane de copii au fost scosi din saracie. Rata necuprinderii in educatie a copiilor de varsta ciclului primar a scazut cu peste 40% fata de 1990.

In anii 1940, UNICEF a oferit alimente de urgenta, in principal sub forma de lapte, copiilor din Europa postbelica. In 2015, organizatia si partenerii sai au tratat 2,9 milioane de copii din lumea intreaga de malnutritie acuta severa.UNICEF_O_mamica_cu bebelusul_ei1

In anii 1950, UNICEF a demarat primele sale campanii de imunizare, ce au vizat boli precum tuberculoza si framboesia. In 2015, organizatia a achizitionat 2,8 miliarde de doze de vaccin si, impreuna cu partenerii sai, a contribuit la protejarea impotriva unor boli fatale a 45% dintre copiii lumii cu varste sub 5 ani.

In 1953, UNICEF a lansat primele sale programe din domeniul apei, salubritatii si igienei. Intre 1990 si 2015, 2,6 miliarde de persoane au obtinut acces la surse mai bune de apa potabila, iar 2,1 miliarde la instalatii sanitare de mai buna calitate.

In 1961, UNICEF si-a extins programele pentru a se concentra si asupra educatiei copiilor.

UNICEF RomaniaIn 2015, UNICEF si partenerii sai au oferit acces la educatie de baza formala sau informala unui numar de 7,5 milioane de copii cu varste intre 3 si 18 ani.

In 1989, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Conventia cu privire la drepturile copilului, ce prevede ca toti copiii sa fie inregistrati la nastere pentru a li se stabili identitatea in conformitate cu legea, aparandu-le astfel drepturile. In 2015, UNICEF a contribuit la inregistrarea a peste 9,7 milioane de nasteri in 54 de tari.

In 1998, UNICEF a devenit membru fondator al Parteneriatului pentru eliminarea malariei, ce vizeaza sprijinirea tratamentului si a cercetarii in domeniul malariei si extinderea masurilor preventive, cum ar fi plasele de pat impotriva tantarilor tratate cu insecticide cu actiune prelungita. In 2015, UNICEF a achizitionat 22,3 milioane de plase de pat impotriva tantarilor menite sa protejeze copiii si familiile din 30 de tari.

De la infiintarea sa, UNICEF a raspuns la mii de crize umanitare ce au afectat copiii. In 2015, UNICEF si partenerii sai au vaccinat 11,3 milioane de copii impotriva rujeolei in tarile afectate de crize, au oferit acces la educatie de baza formala sau informala unui numar de 4 milioane de copii confruntati cu situatii de urgenta si au acordat sprijin psihosocial unui numar de 2 milioane de copii afectati de conflicte si dezastre naturale.

In ciuda acestor progrese impresionante, milioane de copii raman in urma pentru ca traiesc in saracie sau in comunitati greu accesibile, din cauza genului, rasei, religiei, apartenentei etnice sau dizabilitatii. Aproape 250 de milioane de copii cresc in tari afectate de conflicte si in jur de 50 de milioane de copii au fost nevoiti sa isi abandoneze casele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *