UHY: Persoanele cu venituri mai reduse beneficiază în cea mai mare măsură de reducerile globale la impozitul pe venit

Angajaţii cu venituri mai scăzute au beneficiat, în procent mai mare decât cei cu venituri ridicate, de reducerile globale ale impozitului pe venit din ultimii douăzeci de ani, conform unui studiu recent al UHY, reţeaua internaţională de contabilitate şi consultanţă. Cercetările arată că valoarea medie globală actuală a impozitului pe venit pentru angajaţii care câştigă 30.000 USD a scăzut într-un ritm mai alert (în scădere cu 11% – de la 27%, în 1996, până la doar 16% în prezent), comparativ cu impozitele pe venit pentru venituri individuale de 1 milion de dolari americani (în scădere cu 5,6%, de la 41,4% până la 35,8%), pe parcursul ultimilor douăzeci de ani.

“Deși România a avut cea mai mare scădere a impozitului dintre țările analizate, de peste 40%, totuși există țări din Europa de Est unde taxele de impozit pe venit pentru sectorul de angajați cu salarii mai scăzute încă rămân mai mari decât cele ale multor state din Europa de Vest. Croația percepe taxe de 20,3%, România 13,4%, iar Polonia 21,3%, comparativ cu 10% în Germania și Marea Britanie și 9% în Franța. Pe măsură ce acțiunile de creștere economică accelerează și competiția pentru abilități profesionale se intensifică, problema taxelor pe venit ar putea deveni un subiect de interes pentru autorități”, menționează Camelia Dobre, managing partner la UHY Audit CD.

Studiul mai arată că, în medie, economiile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au tăiat impozitele într-un ritm mai alert decât economiile G7, atât pentru angajaţii cu venituri reduse, cât şi pentru cei cu venituri ridicate. Pentru angajaţii care câştigă 30.000 USD în cadrul economiilor BRIC, valoarea medie actuală a impozitului pe venit a scăzut cu 15% (de la 34% la 19%) pe perioada ultimilor douăzeci de ani, în comparaţie cu doar 7% în cadrul statelor G7 (de la 20% la 13%). Pentru angajaţii cu venituri de 1 milion de dolari americani, impozitele pe venit au scăzut, în medie, cu 11% în statele BRIC (de la 36% la 25%) şi cu 5% în cadrul G7 (de la 41% la 36%). UHY a studiat informaţiile fiscale din 26 de state din cadrul reţelei sale internaţionale, notând impozitul actual pe venit pentru angajaţii cu venituri reduse şi pentru cei cu venituri ridicate.

Bernard Fay, Preşedintele UHY, declară: “În ultimii douăzeci de ani, majoritatea guvernelor şi-a concentrat eforturile pentru a diminua povara impozitelor asupra sumelor care ajung în buzunarele persoanelor cu venituri reduse.” „Economiile BRIC au fost, de departe, deschizători de drumuri în acest sens, astfel că unele state dezvoltate le-au urmat exemplul şi au făcut reduceri curajoase, cu scopul vădit de a argumenta puterea financiară a consumatorului şi a încuraja dezvoltarea economică.”

India, una dintre marile economii, a întreprins cele mai mari reduceri, pentru angajaţii cu venituri reduse, a căror valoare a impozitului pe venit a scăzut cu 28% (de la 50% la 22%). Angajaţii cu venituri ridicate au simţit, şi ei, tăieri masive aplicate impozitului pe venit (în scădere cu 17%, de la 51% la 34%). În ultimii zece ani, sistemul fiscal indian a trecut prin reforme semnificative, un mare număr de impozite fiind raţionalizate şi legislaţia fiscală fiind simplificată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *