Greenpeace: Peste 1.000 de metri cubi de lemn confiscați în Gorj

În urma sesizării trimise de Greenpeace România la finalul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn în județul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale și a aplicat 32 de amenzi contravenționale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) și a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund și lemn de foc și 218 metri cubi de cherestea.Aceste prime rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravității situației din pădurile României și subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample precum și aplicarea unor sancțiuni substanțiale care să descurajeze fenomenul. Este nevoie de asemenea și de colaborarea între instituțiile abilitate pentru control și aplicarea amenzilor, spun reprezentantii Greenpeace.

„Apreciem promptitudinea Gărzii Forestiere Vâlcea în a interveni pentru combaterea infracțiunilor silvice semnalate și încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toți actorii din domeniu, de la cei privați la Romsilva. Considerăm că rolul fundamental al Gărzilor Forestiere este acela de a opri furtul de lemn și degradarea pădurilor iar acțiunea din Gureni ne oferă speranță că suntem pe drumul cel bun și că implicarea cetățenilor în această sferă poate să dea roade”, declară Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

„Tăierile și transporturile ilegale de lemn nu mai pot continua la nesfârșit. Acum oricine poate veghea pădurea, folosind instrumentele salvezpadurea.ro, pentru tăieri suspecte, Radarul Pădurilor și Inspectorul Pădurii pentru verificarea legalității transporturilor. Cu cât vor fi mai multe sesizări, cu atât rezultatele nu vor întârzia să apară. Este nevoie de curaj și perseverență din partea tuturor”, adaugă Ionuț Apostol, Director de campanii al Greenpeace România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *