UNICEF: Aproape un sfert dintre copiii lumii trăiesc în ţări afectate de conflicte sau lovite de dezastre

Conform estimărilor UNICEF, 535 de milioane de copii – aproape unu din patru – trăiesc în ţări afectate de conflicte sau dezastre, adesea fără acces la servicii medicale, educaţie de calitate, nutriţie adecvată şi protecţie.

Aproape trei sferturi – 393 milioane – dintre copiii lumii care trăiesc în ţări confruntate cu situaţii de urgenţă se află în Africa Subsahariană, urmată de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde regăsim 12% dintre aceşti copii.

Noile cifre sunt publicate cu ocazia aniversării de către UNICEF, duminică, 11 decembrie 2016, a 70 de ani de activitate desfăşurată necontenit în cele mai dure locuri din lume pentru a oferi ajutor vital, sprijin pe termen lung şi speranţă copiilor ale căror viaţă şi viitor sunt ameninţate de conflicte, crize, sărăcie, inegalitate şi discriminare.

UNICEF a fost creat pentru a oferi ajutor şi speranţă copiilor ale căror viaţă şi viitor sunt periclitate de conflicte şi lipsuri, iar această cifră enormă – reprezentând jumătate de miliard de copii – ne reaminteşte că misiunea noastră devine tot mai stringentă pe zi ce trece,” a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Anthony Lake.

Situaţiile de urgenţă care afectează în prezent copiii cei mai vulnerabili riscă să submineze imensele progrese realizate în ultimele decenii: faţă de 1990, s-a înjumătăţit numărul copiilor care mor înaintea vârstei de cinci ani, iar sute de milioane de copii au fost scoşi din sărăcie. Rata necuprinderii în educaţie a copiilor de vârsta ciclului primar a scăzut cu peste 40% între 1990 şi 2014.

În ciuda progreselor semnificative, prea mulţi copii rămân în urmă din cauza genului, rasei, religiei, apartenenţei etnice sau dizabilităţii, pentru că trăiesc în sărăcie sau în comunităţi greu accesibile sau pur şi simplu pentru că sunt copii.

„Indiferent dacă un copil trăieşte într-o ţară aflată în conflict sau într-una în care este pace, dezvoltarea sa este critică nu doar pentru viitorul său, ci şi pentru viitorul societăţilor noastre,” a afirmat Lake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *