Terapie gratuita pentru copiii cu autism din sectorul 4

Marţi, 07 decembrie 2016, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4 în parteneriat cu Asociaţia Help Autism, au lansat, la sediul Centrului de Zi şi Recuperare Copil cu Dizabilităţi Harap Alb, parteneriatul public-privat încheiat între cele două instituţii. Demersul se va concretiza în deschiderea unui centru de intervenție timpurie și terapie specifică individuală pentru copilul cu autism, destinat terapiei copiilor cu autism de pe raza sectorului 4, cu vârsta până în 4 ani, ce va funcționa în subordinea DGASPC Sector 4. Parteneriatul încheiat cu DGASPC Sector 4 este cel de-al şaselea parteneriat de acest tip al asociaţiei Help Autism şi îşi propune extinderea bunelor practici obţinute în colaborarea cu alte instituţii publice din ţară, pentru a facilita accesul la servicii gratuite de recuperare pentru familiile din sectorul 4.

“Intervenţia timpurie reprezintă o prioritate pentru noi deoarece aderenţa la terapie a copilului cu vârsta sub 4 ani este excelentă, la această vârstă cresc considerabil şansele de integrare. Aşa putem oferi şansa micuţilor noştri de a deveni adulţi integraţi în comunitatea din care fac parte. Încă lipsesc serviciile de terapie şi nu putem spune că la nivel naţional este asigurat accesul copiilor la aceste servicii dar cred că este datoria noastră, a autorităţilor locale, să dezvoltăm acest sector social pentru a veni în sprijinul copiilor care au mare nevoie de acest lucru.”   Mihaela Ungureanu, director general DGASPC Sector 4

În condiţiile în care an de an numărul copiilor care prezintă întârzieri în dezvoltare este în continuă creştere, la nivel global estimându-se o incidenţă alarmantă de 1 din 68 de copii, efortul comun al mediului ONG şi al instituţiilor statului reprezintă soluţia pentru crearea unui sistem funcţional în sfera tulburărilor de spectru autist. Parteneriatul între DGASPC Sector 4 și Asociaţia Help Autism vine ca răspuns la numărul limitat de soluţii pe care societatea le oferă, în acest moment, familiilor care au un copil diagnosticat cu autism.

Prezent la evenimentul de lansare, primarul sectorului 4, Daniel Băluță a reconfimat faptul că proiectele construite în spijinul copiilor din sector reprezintă o prioritate a mandatului său:

“Aşa cum dorim tot ce este mai bine pentru proprii noştri copii, asta trebuie să facem pentru toţi cei care sunt în nevoie. De aceea încercăm să fim peste tot, prin astfel de colaborări. Pentru că rezultatele nu ţin nicioadata de o singură persoană, este un efort susţinut al mai multor oameni, începând de la cei ce conduc instituţiile şi continuând cu cei care se ocupă efectiv de această activitate şi se luptă pentru aceşti copii.” a declarat Daniel Băluță.

Experienţa de peste 6 ani a asociaţiei Help Autism în lucrul cu peste 400 de copii cu acest diagnostic vine în completarea măsurilor de sprijinire a familiilor din sector iniţiate de DGASPC Sector 4, colaborarea celor două instituţii fiind concretizată în  profesionalizarea serviciilor oferite în comunitate şi facilitarea accesului la servicii de evaluare, diagnostic şi terapie individualizată pentru copiii cu autism.

“Societatea noastră e o societate care încă mai are nevoie de foarte multă educaţie şi implicare şi cred cu tărie că lucrurile se pot schimba dacă fiecare dintre noi încearcă să schimbe ceva şi nu dacă aşteptăm că cei din jurul nostru să producă schimbarea, considerând că nouă ni se cuvine doar pentru că ne-am născut. Aşa s-a născut şi acest parteneriat, prin implicare, din dorinţa colegilor din centrul Harap Alb de a schimba ceva şi determinarea părinţilor de a face mai mult pentru copiii lor. În urmă cu doi ani, am răspuns unei solicitări de a susţine un curs de formare în acest centru. Am găsit aici deschidere, înţelegere şi dorinţa de a face mai mult. Am reuşit foarte rapid să punem bazele unui parteneriat, am susţinut un curs de formare, work-shop-uri destinate părinţilor, pentru a putea gestiona mai bine relaţia cu copiii, iar ulterior am reuşit să oferim terapie aici pentru 3 copilaşi. Au trecut 2 ani iar parteneriatul dintre noi a crescut frumos şi iată că astăzi suntem pregătiţi să includem în programul de recuperare 20 de copii.” a declarat Daniela Bololoi, președinte al Asociației Help Autism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *