Spectacol de oratorie, dans și teatru la Opera Comică pentru Copii

Sâmbătă, 10 decembrie, ora 18.00, la Opera Comică pentru Copii, în Sala UnderGrant are loc spectacolul „Joacă. Dezbate. Susține” – un eveniment atipic pentru scena românească ce combină momentele coregrafice cu teatru și pledoarii oratorice. Spectacolul este organizat de ARDOR cu scopul de a strânge fondurile necesare pregătirii și participării echipei naționale de dezbateri a României la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru Elevi (ce are loc în Indonezia), iar intrarea este pe bază de donație.

An de an, Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică selectează și pregătește, prin trainerii săi, membrii echipei ce reprezintă România la cel mai important campionat de argumente, retorică și tactică în dezbateri – Campionatul Mondial de Debate pentru Elevi (World Schools Debating Championship).

Este un efort important pentru părinți și pentru asociație să susțină participarea la WSDC pentru că pregătirea echipei înseamnă sute de ore de training și zeci de competiții regionale și internaționale. Recompensa este însă pe măsură – atât pentru tineri al căror parcurs se definește prin această experiență, cât și pentru ce înseamnă discursul argumentativ în România. Suntem în liga țărilor care practică dezbaterile academice alături de Regatul Unit, Germania, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda și Canada.

Aceștia vor fi aleși din Lotul Național Extins de Dezbateri format din 9 tineri debateri care s-au calificat în această echipă în urma unei selecții constând în două etape: proba preliminară constând într-un discurs filmat și proba decisivă constând în două zile de meciuri de debate în care toți cei selectați pentru această etapă – debateri din întreaga țară – au fost mixați în echipe. În perioada următoare, toți cei 9 naționali participă la o serie de competiții – în România și peste hotare – menite să îi pregătească pentru experiența Campionatului Mondial din Bali.

Cel mai probabil vom auzi de ei și în următorii ani. Ei sunt avocații de mâine. Speakerii motivaționali. Oamenii de comunicare. Și poate, de ce nu, noua generație de politicieni. Au în față un an plin de provocări. Pentru unele dintre ele se pregătesc cu argumente și cazuri. Pentru altele au nevoie de ajutorul și susținerea noastră.”, spune Emanuel Beteringhe, președinte ARDOR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *