Garanti Bank estimează încetinirea ritmului de creștere economică in 2017

Garanti Bank  estimează pentru anul viitor încetinirea ritmului de creștere economică. Astfel, în 2017 este anticipată o creștere a produsului intern brut de până la 3.7%, în contextul în care se așteaptă ca evoluția consumului să revină la nivelul avut înainte de stimulente (reducerea TVA-ului în iunie 2015, și în ianuarie 2016, precum și creșteri salariale în sectorul public).

“Fiecare an vine cu noi provocări, atât pentru economia globală, cât și pentru cea locală. 2016 nu este o excepție din acest punct de vedere. Cel mai important aspect, însă, este acela că România își păstrează echilibrul și continuă să se dezvolte și să atragă investiții. Întrevedem, astfel, rezultate pozitive în viitorul apropiat”, declară Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România.

Totuși, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, corespunzător celui de-al treilea trimestru, PIB-ul a crescut în primele nouă luni ale anului cu 4.9%, puternic impulsionat de consum.

În ceea ce privește producția, sectorul serviciilor, în mod special IT-ul și activitățile de consultanță și suport în afaceri, se așteaptă să rămână motorul de creștere economică, în condițiile în care acest sector a avut o creștere bună pe parcursul celorlalte trimestre.

Raportul estimează ca inflația anuală să crească de la -0.4% (octombrie), la 2% până la finalul anului viitor, în timp ce inflația de bază ar putea rămâne la 1.2% în 2017. În acest context, Garanti Bank preconizează că Banca Națională a României va implementa o primă majorare a ratei dobânzii abia în 2018, atunci când inflația se așteaptă să crească peste țintă. Între timp, Garanti Bank estimează ca BNR va menține rata dobânzii cheie la nivelul de 1.75%, pe tot parcursul anului 2017.

Potrivit specialiștilor Garanti Bank, fundamentele macro ale României rămân puternice. Totuși, există două riscuri pe termen scurt avute în vizor: creșterea deficitului bugetar anul viitor, determinat de factori precum creșterea salariilor din sectorul public, dar si alte masuri planificate pentru 2017 și incertitudinile legate de schimbările legislative, care ar putea impacta sistemul financiar.

Pentru sistemul bancar, principalele riscuri sunt legate de legea dării în plată și cea de conversie a creditelor în franci elvețieni, care se află acum la stadiul de revizuire. Impactul general al acestor legi, însă, ar fi oricum mai mic decât în cazul altor țări, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank.
Cu toate acestea, agențiile de rating consideră în continuare România ca fiind o țară stabila, potrivit Raportului Macroeconomic al Garanti Bank.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *