Banca Europeană de Investiții sprijina construirea a trei spitale regionale cu 150 milioane de euro

the-european-investment-bankBanca Europeană de Investiții (BEI) a semnat un Acord de servicii de consiliere cu Ministerul Sănătății din România, în valoare de 150 milioane de euro. Acordul are ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

Construirea noilor spitale propuse este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătății și în Programul Operațional Regional pentru perioada 2014–2020. Ele fac parte dintr-o rețea strategică ce numără opt spitale regionale, retea ce va cuprinde servicii medicale integrate și asistență de înaltă calitate pentru pacienții care necesită intervenții prompte și care se află în condiții critice.

“Angajamentul nostru este de a ne asigura că Planul de investiții aduce beneficii tuturor celor 28 de state membre. Acordul de astăzi dintre Platforma de consiliere și Guvernul României va oferi asistența tehnică specializată necesară la nivel local pentru pregătirea construirii a trei noi spitale în România. Acesta este un exemplu concret al obiectivului de a mări, în viitor, acoperirea geografică pe care o are Planul de investiții, în special în țările incluse în politica de coeziune”, a declarat Jyrki Katainen, Vicepreședintele Comisiei Europene.

“Succesul oricărui proiect de investiții depinde în mod direct de modul în care este el pregătit. Banca Europeană de Investiții, prin Platforma europeană de consiliere în materie de investiții, este partenerul de care avem nevoie pentru a pregăti în mod adecvat cele mai importante trei proiecte de investiții din sectorul sănătății românesc: spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova. Expertiza tehnică specializată, oferită prin intermediul Platformei cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, va contribui în mod deosebit la eliminarea obstacolelor din calea dezvoltării infrastructurii esențiale și la implementarea cu succes a Planului de investiții pentru Europa la granițele estice ale Uniunii”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul român al Sănătății.

În ultimii 35 de ani nu au fost construite noi unități spitalicești importante în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *