Programul MEDIA al UE: Mergi la Cannes!

media-uePentru a sărbători cea de a 25-a aniversare a programului MEDIA, Comisia Europeana va lansa, la începutul anului 2017, un concurs adresat noii generații de amatori de filme și de programe de televiziune. Câștigătorii concursului vor avea posibilitatea să asiste la Festivalul de film de la Cannes din 2017 și să întâlnească profesioniști de prim-plan din lumea filmului și a televiziunii. Concursul va consta în recunoașterea intr-un videoclip postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene (http://ec.europa.eu) a filmelor care au beneficiat de finanțare in cadrul MEDIA.

„Datorită programului MEDIA, filmele europene și-au putut găsi noi spectatori dincolo de granițe, în cinematografe, la festivaluri, în școli, dar și pe internet. Trebuie să valorificăm acest succes și să depunem în continuare eforturi pentru ca europenii, mai ales tinerii născuți în era digitală, să aibă acces la o ofertă legală largă și variată de conținuturi audiovizuale. Aceste eforturi vin în completarea acțiunilor noastre de combatere a pirateriei”, a declarat Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală.

Sute de cineaști renumiți şi reprezentanți ai industriei audiovizuale s-au întâlnit pentru două zile, în perioada 1-2 decembrie, la Bruxelles, pentru a analiza provocările şi oportunităţile cu care se confruntă sectorul audiovizual european şi să discute despre viitorul programului MEDIA al UE.

De la lansarea sa, în 1991, programul MEDIA al UE, care face parte din programul Europa Creativă al UE pentru sectoarele cultural și creativ, a sprijinit transformarea continuă a industriei audiovizuale și a promovat colaborarea transfrontalieră între creatori. Astfel, programul MEDIA a investit peste 2,4 miliarde EUR în conținuturile, creativitatea și diversitatea culturală din Europa, a contribuit la apariția a mii și mii de filme, precum și la distribuția și promovarea acestora la nivel internațional.

„Creatorii europeni sunt lideri la nivel mondial, iar programul Europa creativă al UE este esențial pentru a le garanta posibilitatea de a produce în continuare conținuturi de înalt nivel și de a se adresa unui public larg. Îi vom sprijini în continuare, inclusiv prin instrumente novatoare, cum ar fi Mecanismul de garantare pentru sectoarele cultural și creativ, care facilitează accesul la finanțare pentru IMM-urile din aceste domenii”, a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport.

De asemenea, programul MEDIA a creat rețele de contact între profesioniști și a oferit o formare profesională de înalt nivel calitativ mai multor mii de producători, regizori și scenariști.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *