Banca Transilvania: Exporturile și importurile au atins maxime istorice în septembrie

balanta-comerciala-comert-import-exportDatele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS) indică faptul că exporturile și importurile de bunuri au atins noi maxime istorice în luna septembrie. Această evoluție a fost determinată de redinamizarea fluxurilor comerciale intra-comunitare, pe fondul consolidării procesului de relansare economică post-criză, sub influența politicii monetare relaxate implementată de Banca Centrală Europeană, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Avansul a venit pe fondul creșterii consumului și a vânzărilor înregistrae de retaileri, în special pe zona de electronice și electrocasnice.

Astfel, conform INS exporturile totale de bunuri au crescut cu 6.7% an/an la 5.2 miliarde EUR în septembrie, evoluție determinată de majorarea componentei comunitare cu 9% an/an la 4 miliarde EUR. Exporturile de bunuri în afara Uniunii Europene au scăzut cu 0.4% an/an, la 1.2 miliarde EUR. Totodată, importurile totale de bunuri au consemnat un avans de 6.5% an/an, la 6 miliarde EUR în septembrie: componenta comunitară a urcat cu 7.4% an/an la 4.7 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitară a crescut cu 3.4% an/an la 1.3 miliarde EUR. Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 5.6% an/an la 787 milioane EUR în septembrie, evoluție determinată, în principal, de adâncirea deficitului pe componenta extra-comunitară (cu 69.2% an/an, la 120 milioane EUR). În relațiile comerciale cu țările UE deficitul s-a ajustat cu 1.1% an/an, la 666 milioane EUR în luna septembrie.

Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2016 exporturile de bunuri s-au majorat cu 4.3% an/an, la 42.7 miliarde EUR, evoluție susținută de relansarea economică europeană, dar și de deprecierea cursului real efectiv al RON (cu aproximativ 1.8% an/an). Se notează creșterea componentei comunitare cu 6.9% an/an (la 32.1 miliarde EUR), care a contrabalansat declinul componentei extra-comunitare cu 2.8% an/an (la 10.6 miliarde EUR). Importurile totale de bunuri au consemnat un avans mai puternic (pe fondul accelerării cererii interne, sub influența mix-ului relaxat de politici economice), cu 6.8% an/an, la 49.6 miliarde EUR: componenta comunitară a urcat cu 7.5% an/an la 38.3 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitară a crescut cu 4.5% an/an, la 11.3 miliarde EUR. Astfel, la nouă luni din 2016 balanța comercială cu bunuri a înregistrat un deficit de 6.9 miliarde EUR, în intensificare cu 25.1% an/an.

Această evoluție a fost determinată, în principal, de deteriorarea balanței comerciale cu bunuri cu țările extra-comunitare: deficit de 731.6 milioane EUR (față de un excedent de 60.7 milioane EUR în primele nouă luni din 2015). De asemenea, din comerțul internațional cu bunuri cu țările comunitare a rezultat un deficit de 6.2 miliarde EUR, în intensificare cu 10.7% an/an. În scenariul macroeconomic central BT previzionăm atenuarea decalajului dintre dinamica importurilor și ritmul exporturilor pe termen mediu. Astfel, pentru perioada 2016-2019 ne așteptăm la creșterea exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) cu ritmuri medii anuale de 6.2%, respectiv 6.8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *