Proiectul pilot ”Alba Iulia Smart City 2018”: tehnologii smart, în beneficiul cetățenilor

smart-cityMinistrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu a participat astăzi, 2 decembrie, la Alba Iulia, la Conferința de lansare a proiectului pilot ”Alba Iulia Smart City 2018”, moderată de Marius Bostan. La eveniment au participat primarul Mircea Hava, alături de alți reprezentanți ai instituțiilor centrale, organizații dar și companii de top, care au prezentat viziunea lor asupra conceptului de Smart City. Totodată, Ministerul Comunicațiilor (MCSI) a lansat spre consultare publică Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităților și un compendiu de bune practici internaționale, soluții și tehnologii inteligente, precum monitorizarea traficului prin drone, care, aplicate la nivel local și regional pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne și cu administrații publice transparente, care să guverneze împreună cu cetățeanul.

”Un Oraș inteligent înseamnă un oraș mai inclusiv și care creează oportunități egale pentru toți. Smart City este mai degrabă un proces continuu care se va desfășura pentru cetățean și împreună cu acesta și care își propune să transforme fiecare oraș într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat din toate punctele de vedere”, a susținut ministrul Delia Popescu.

Proiectul pilot de la Alba Iulia reprezintă doar un model de operaționalizare a implementării conceptului Smart City. Pentru realizarea sa, MCSI a derulat un proces de consultare publică, în cadrul căruia au fost puse față în față nevoile comunității, identificate la nivelul administrației, cu soluțiile inteligente, propuse de către industria de profil.

”În acest fel au fost create premisele de bază ale proiectului care își propune implementarea de tehnologii smart precum: colectarea inteligentă a deșeurilor, transportul public inteligent, interacțiunea deschisă și transparentă a administrației publice locale cu cetățenii săi, promovarea zonelor turistice locale și regionale, monitorizarea traficului rutier prin drone, parcări inteligente, sisteme eficiente smart de furnizare a energiei electrice, sisteme inovatoare de măsurare și monitorizare meteo, servicii digitale de eSănătate pentru diferite categorii de cetățeni”, a subliniat ministrul Delia Popescu.

Prezent la eveniment, primarul Mircea Hava a precizat că Municipiul Alba Iulia a fost implicat recent într-o sesiune prelungită de interacțiuni și documentare, ultima dată chiar la Barcelona, în cadrul celui mai mare eveniment dedicat orașelor inteligente.

”Conferința “Alba Iulia Smart City 2018” este ultimul capitol din această perioadă de acomodare, de racordare la această nouă provocare. Cum se spune, am parcurs teoria, e momentul să punem la lucru tehnologia. Am reușit să devenim “primul server” din viitoarea rețea de orașe inteligente din România, tocmai din acest motiv, împreună cu Ministerul Comunicațiilor, organizăm această conferință la care deschidem larg porțile Cetății pentru absolut toți cei implicați și dornici să se alăture”, a menționat primarul Municipiului Alba Iulia.

Conceptul „Smart City” merge dincolo de relaționarea dintre cetățeni și furnizorii de servicii publice și oferă instrumentele ce încurajează cetățenii să fie mai activi și mai participativi în viața comunității. Pe plan mondial se folosesc diferite soluţii de organizare şi management a oraşelor. Aceste soluţii aduc un aport important calităţii vieţii, ele conducând la o organizare eficientă şi la un mod de convieţuire mai uşor şi mai sigur. La ora actuală, în lume, se utilizează diferite tehnologii care răspund mai mult sau mai puţin nevoilor cetăţenilor. Tocmai din acest motiv, MCSI și-a propus o abordare prietenoasă a deprinderii și identificării celor mai simple modalități de implementare a conceptului.

Pe termen lung, Ministerul Comunicațiilor își propune să devină un permanent canal de comunicare cu părțile interesate, pentru a sprijini astfel de proiecte și inițiative inovative și inteligente. MCSI, prin acțiunile sale, și-a propus să accelereze procesul de implementare a soluțiilor inteligente în domeniile considerate de bază la nivelul comunităților, prin încurajarea dialogului și a colaborării între administrația publică și industria de profil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *