Banca Transilvania: Încrederea în economie continuă să se amelioreze

gov-ro-sala-oameniÎncrederea în economie a continuat să se amelioreze în noiembrie, evoluție care exprimă premise pozitive pe termen scurt, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Indicatorul calculat de Comisia Europeană a crescut cu un punct față de octombrie la 105 puncte (cel mai ridicat nivel din octombrie 2015). Această evoluție a fost determinată de ameliorarea încrederii în industrie, construcții și în retail. În ședința de tranzacționare de marți piața financiară a resimțit evoluțiile din piețele externe și știrile interne. Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadențele foarte scurte (overnight la 0.23%/0.54%) și s-au consolidat în rest. Pe piața titlurilor de stat se notează diminuarea ratelor de dobândă pe scadențele mediilungi: la 10 ani cu două puncte bază la 3.42%. EUR/RON a crescut cu 0.08%, la 4.5162, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.43%, la 4.2616, la BNR. Bursa a crescut (indicele BET cu 0.7%), pe o lichiditate totală de 5.6 milioane EUR.

În zona euro, încrederea în economie a continuat să crească în noiembrie: indicatorul Comisiei Europene a urcat cu 0.1 p. lună/lună la 106.5 p. (maximul din decembrie 2015). Climatul din piața forței de muncă a continuat să se amelioreze în octombrie. Numărul de șomeri s-a redus cu un ritm lunar de 178 mii la 15.9 milioane, iar rata șomajului a scăzut cu 0.1 puncte procentuale lună/lună la 9.8% (minimul din iulie 2009). Dinamica anuală a prețurilor de consum a accelerat de la 0.5% în octombrie la 0.6% în noiembrie (conform estimării flash Eurostat), evoluție determinată, în principal de componenta alimente/băuturi/tutun (în urcare de la 0.4% la 0.7%). Știrile macroeconomice, din sfera companiilor și avansul cotațiilor internaționale la țiței (după acordul OPEC privind reducerea producției) au influențat piața financiară în ultimele ședințe. Joi rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a crescut la 0.366%, indicele EuroStoxx 50 s-a corectat cu 0.7% (după creșterile din ședințele anterioare), iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.08%, la 1.0627 (referința BCE).

În SUA, încrederea consumatorilor a crescut semnificativ în noiembrie (indicatorul Conference Board a urcat cu un ritm lunar de 6.3 puncte, la 107.1 puncte – maximul din 2007), evoluție care exprimă premise de accelerare a consumului la cumpăna dintre ani. Departamentul Comerțului a revizuit în sus estimările privind dinamica PIB din T3 (ritm anualizat de 3.2%), pe fondul unei evoluții mai bune a consumului privat, dar și a burselor, inclusiv Nasdaq. Pe de altă parte, investițiile productive au scăzut pentru al patrulea trimestru la rând. Industria prelucrătoare a accelerat în noiembrie, evoluție determinată de dinamica comenzilor noi și a producției. Indicatorul ISM a urcat cu 1.3 p. lună/lună la 53.2 p.. Conform Raportului Beige Book elaborat de FED economia a crescut cu un ritm modest-moderat în perioada recentă, dinamica consumului privat fiind contrabalansată de climatul dificil din sfera exporturilor și investițiilor. Evoluțiile macroeconomice, informațiile din sfera companiilor (Dollar General, Bluebird, Skechers) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară la final de noiembrie și început de decembrie. Joi rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a urcat la 2.44%, indicele Dow Jones a crescut cu 0.4%, iar dolarul s-a apreciat cu 0.08% față de euro (cursul BCE).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *