Conform Smartree, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de externalizare a serviciilor de resurse umane, jumătate dintre persoanele recrutate în acest an de către companie ocupă funcții de specialiști și middle management, cele mai căutate industrii fiind IT, pharma, retail, agricultură și telecomunicații. Piața locală a forței de muncă din acest an a fost caracterizată de un echilibru în ceea ce privește pozițiile ocupate de români, aceștia fiind recrutați în egală măsură atât pe poziții de seniori, cât și de începători, în diverse domenii de activitate. În continuare, însă, cele mai multe oferte și cereri sunt încadrate în industria de IT.
„Anul 2016 a fost un an provocator din punct de vedere al recrutărilor, fiind marcat de numeroasele oferte pentru angajați cu o experiență semnificativă în anumite domenii. Un alt trend, a cărui continuitate o estimăm și pentru anul viitor, este numărul tot mai mare al pozițiilor deschise pentru joburi temporare”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.
Astfel, potrivit acestuia, 50% dintre joburile puse la dispoziție de către clienții Smartree au fost pe contracte de timp determinate. Acest lucru a generat, pe de altă parte, creșterea echipelor de resurse umane din companiile de IT și shared services, două dintre industriile în care numărul de angajați pe termen scurt este într-o permanentă creștere. În ceea ce privește solicitările candidaților, motivația acestora la locul de muncă rămâne un criteriu decisiv în alegerea angajatorului.
În acest sens, companiile își atrag personalul prin programe de beneficii prin care le pot asigura angajaților un mediu motivațional și cât mai plăcut. Printre instrumentele aplicate se numără cursurile de formare profesională, oportunitățile de team building, dar și servicii relaxante la birou – ședințe de masaj, atelierele creative sau încurajarea unui stil de viață sănătos. Cu toate că domeniul IT și centrele de shared services rămân în continuare două piețe care oferă un număr mare de joburi, specialiștii în HR afirmă că nu există un echilibru între necesarul și oferta forței de muncă în aceste industrii, iar numărul absolvenților de studii superioare specializate se micșorează de la an la an.