Greenpeace România a descoperit 35 de transporturi ilegale de lemn în Gorj

paduri_copac-greenpeaceO echipă Greenpeace România a identificat în două zile aproximativ 319 metri cubi de lemn ilegal într-un singur sat. Se transportă în continuare lemn fără acte sau se înregistrează un volum mai mic decât cel real. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. O echipă de activiști Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localității Gureni, Com. Peștișani, jud. Gorj. În această localitate își desfășoară activitatea patru societăți de prelucrare și transport al lemnului.

„Am revenit în Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul tăiat ilegal pe piață. Nu ne așteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicația Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi și mai mult, care în aviz să aibă înregistrați 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor își face treaba, însă operațiunile de control din partea autorităților trebuie intensificate iar sancțiunile aplicate să elimine furtul și distrugerea pădurilor.” – declară Ionuț Apostol, director de campanii la Greenpeace România.

Echipa Greenpeace România a monitorizat și documentat în perioada menționată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrița situat la nord de satul Gureni precum și transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicația Inspectorul Pădurii, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puțin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicației Inspectorul Pădurii. Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate.

Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În iulie 2016, Greenpeace România a documentat un caz de tăiere ilegală dintr-o pădure virgină în același bazin forestier și a transmis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuși prin intermediul platformei salvezpadurea.ro. În urma cercetărilor ocolul silvic a descoperit că 85 de arbori au fost tăiați ilegal și cazul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru cercetare și soluționare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *