Alba Iulia intră în programul „Orașe Europene”

alba_iuliaMunicipiul Alba Iulia a fost inclus în programul „Orașe Europene“, iniţiat de Ministerul Culturii și dedicat orașelor care au candidat în ambele etape ale competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. Protocolul privind participarea municipiului Alba Iulia la programul „Orașe Europene“ a fost semnat, luni, 28 noiembrie 2016, de Ministrul Culturii, Corina Șuteu, și primarul Mircea Hava.

”Este al doilea protocol de colaborare între Ministerul Culturii și unul dintre orașele candidate la Capitala Culturală Europeană, după cel semnat cu municipiul Arad. Mă bucur foarte mult să fiu la Alba Iulia pentru că realitatea este că forma inițială a protocolului a fost sugerată de către administrașia acestui oraș. Indiferent de miniștrii care se vor succeda, ar fi de dorit ca Ministerul Culturii să continue programul Orașe Europene și colaborarea mai strânsă cu administrațiile locale”, a spus Corina Șuteu în cadrul unei conferințe de presă la Alba Iulia.

Parteneriatul în cadrul programului Orașe Europene pentru municipiul Alba Iulia se articulează în jurul a patru direcții:

  • Inițierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât și programatorilor culturali;cetatea_alba_iulia_din_aer_toamna
  • Elaborarea unei publicații dedicate orașelor candidate pentru a contura profilul și identitatea lor;
  • Transferarea cinematografelor din Alba Iulia din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm în proprietatea Municipiului Alba Iulia și utilizarea acestora de către Primărie în interes comunitar (prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanațare nerambursabilă);
  • Acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură. Atingerea unui nou record mondial recunoscut de Cartea Recordurilor reprezintă unul din proiectele de dimensiune europeană privind cea mai mare horă din lume, unde se așteaptă ca peste 15.000 de persoane să sărbătorească în 2018 Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia.

Durata protocolului de cooperare este de 5 ani începând de la data semnării lui, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților.

Programul Orașe Europene a fost lansat în luna aprilie 2016 de Ministerul Culturii. Alături de Alba Iulia, în program au mai fost incluse orașele Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Târgu Mureş.

Oraşe Europene reprezintă un program de susţinere adaptat nevoilor de dezvoltare culturală ale fiecărui oraş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *