Enterprise Investors vinde Profi Rom Food

profi-buzau-uniriiPolish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a anunţat astăzi semnarea unui acord de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, către Mid Europa Partners, una din cele mai importante firme de private equity axată pe achiziţii în Europa Centrală și de Est. Valoarea acţiunilor vândute este de 533 milioane EUR, iar tranzacţia este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare de la autorităţi. Aceasta este cea mai mare tranzacţie realizată vreodată de un fond de private equity în Romania și cea mai mare tranzacţie în domeniul retailului din istoria ţării.

Profi este lanţul de retail modern cu cea mai mare mare acoperire geografică din Romania, cu o prezenţă importantă în aproape 250 de localităţi. În 2010, EI a achiziţionat de la fondator 100% din acţiunile Profi pentru 66 milioane EUR și a făcut o majorare de capital de 10 milioane EUR un an mai târziu. In urma achiziţiei, cu susţinerea Enterprise Investors, compania a trecut printr-un proces riguros de modernizare, restructurare și extindere. Profi a devenit rapid cea mai dinamică reţea de retail din Romania, cu un ritm de creștere fără precedent de 100 de magazine pe an în ultimii doi ani, ajungând în prezent la aproape 500 de unităţi, faţă de 67 din momentul preluării. Compania se așteaptă la venituri de aproape 800 milioane EUR în 2016, reprezentand o creștere medie anuală a veniturilor și a EBITDA de peste 30% în perioada 2010-2016.

Profi administrează două formate de magazine în zonele urbane, Standard și City, și recent a dezvoltat Loco, un format de succes pentru zonele rurale ale ţării. Astfel, Profi este primul lanţ de magazine din Romania care a creat un brand destinat exclusiv clienţilor de la ţară și care ţintește regiuni neacoperite încă de retailul modern. Astăzi, Profi este unul dintre cei mai mari angajatori ai României, cu aproape 11.000 angajaţi. Mid Europa Partners este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activează pe pieţele în creștere din Europa Centrală și de Est. Cu prezenţă în Londra, Budapesta, Varșovia și Istanbul, Mid Europa Partners a strâns si administrează fonduri de aproximativ 4,3 miliarde EUR.

“Aceasta este cea mai de succes tranzacţie în retail din istoria Enterprise Investors și suntem mândri că am făcut parte din povestea de succes a Profi. Este un exemplu de companie care a reușit să se transforme dintr-o afacere privată într-o corporaţie cu sprijinul unui investitor financiar puternic, cu experienţă remarcabilă în retail, și al unei echipe profesioniste de management având o excelentă inţelegere a pieţei locale”, a spus Sebastian Król, partenerul Enterprise Investors responsabil cu această investiţie.

“Profi a dovedit până acum că poate atrage noi clienţi în toată ţara printr-o ofertă bogată de produse proaspete în magazinele sale de proximitate. După șase ani de muncă asiduă, suntem încântaţi să avem un nou partener care ne va ajuta sa continuam dezvoltarea și să găsim noi oportunităti de creștere. Compania este într-o formă excelentă și are un potenţial semnificativ de creștere în următorii ani pentru că Romania are încă multe zone în care retailul modern nu a ajuns incă.”, a spus Daniel Cirstea, CEO al Profi Rom Food.

În această tranzacţie, Enterprise Investors este asistat de Citi Group Global Markets Limited în calitate de consultant financiar, de RTPR Allen & Overy ca și consultant legal, în timp ce PwC și AT Kearney au realizat rapoartele de vendor due diligence pe partea financiara și de taxe, respectiv comercială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *