A fost lansata busola electorala Votul Meu

vote_boxCentrul pentru Studiul Democrației (Universitatea Babeș-Bolyai) și eDemocracy Centre (Universitatea din Zurich) lansează proiectul Votul Meu, o busolă politică online pe tema alegerilor parlamentare de pe 11 decembrie: www.votulmeu.com. 

Votul Meu este o aplicație online prin care utilizatorii își pot exprima opinia cu privire la 30 de subiecte politice de actualitate, ceea ce permite aplicației să compare pozițiile lor cu cele ale candidaților importanți din România, atât pentru fiecare subiect în parte, cât și la nivel general.

De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a răspunde la o serie de întrebări suplimentare care sporesc acuratețea rezultatelor. Acestea sunt prezentate sub forma mai multor grafice, care permit utilizatorilor să își vizualizeze poziția raportat la fiecare candidat.

Votul Meu este un instrument care nu recomandă utilizatorilor cu cine să voteze, ci să își compare propriile poziții cu cele ale candidaților.

„Este important ca oamenii să voteze informaţi, să cunoască ce platforme electorale sunt mai apropiate de valorile personale. Astfel de instrumente s-au dovedit utile cetăţenilor în alte ţări în perioada electorală în a-i ajuta să-şi formuleze sau să-și clarifice opţiunile de vot”, afirma Gabriel Bădescu – Centrul pentru Studiul Democrației.

Acest proiect este independent politic, nu are niciun interes financiar, iar răspunsurile oferite de utilizatori rămân anonime. De asemenea, nu colectează date private precum număr de telefon sau adresă. Datele obținute de cercetători din răspunsurile utilizatorilor vor fi folosite strict în scop academic.

Site-ul este disponibil atât în română, cât și în maghiară.

Aceeași echipă de cercetători a realizat aplicația Votul Meu cu ocazia alegerilor generale din 2012 și alegerilor prezidențiale din 2014 și a făcut parte din consorțiul european care a realizat aplicația EUvox cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014. Fiecare dintre aceste instrumente a adunat peste 10.000 de respondenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *