KELER introduce servicii centrale de compensare pentru prima dată în istoria pieței românești de energie

matraikaroly-kelerÎn urma unei serii de negocieri, KELER CCP, cu sediul la Budapesta, și Bursa Română de Mărfuri (BRM) fac un nou pas înainte, cu planuri ambițioase de dezvoltare a pieței. Cooperarea cu casa de compensare aduce piața de energie din România într-un moment de importanță majoră, deoarece practicile de compensare vor fi proiectate pentru a corespunde standardelor europene. Colaborarea aduce pe bursa de mărfuri românești primul și singurul serviciu de compensare clasic. Introducerea acestui nou serviciu este aliniată cu strategiile de dezvoltare pe piața regională, atât pentru BRM, cât și pentru KELER CCP.

Acordul semnat de KELER CCP și BRM pe 13 septembrie 2016 permite introducerea de servicii de compensare asociate tranzacțiilor de pe piața energiei din România, ce urmează să aibă loc la jumătatea anului 2017, pentru clienții platformei BRM pentru gaze naturale. Practicile de compensare de pe piețele de energie și gaze naturale regionale în curs de dezvoltare sunt din ce în ce mai aliniate la standardele europene, iar România ar putea juca un rol decisiv în viitor, în acest mediu aflat în schimbare. KELER CCP, ca o contraparte centrală licențiată în temeiul Reglementării nr. 648/2012 (UE) (EMIR), este principala casă de compensare din regiune și are mai mult de două decenii de experiență pe piețele de capital și șase ani de experiență pe piețele cu impact energetic. Acest lucru o face deschisă la provocarea de a elabora un parcurs de dezvoltare regională care să se potrivească cerințelor locale.

“Conform stakeholderilor de la nivel local și regional, România ar putea obține o poziție dominantă ca centru regional de tranzacționare a gazelor naturale”, a declarat Károly Mátrai, CEO al KELER CCP. “Pe de altă parte, provocările de competitivitate și integrarea pe piața paneuropeană a gazelor naturale implică sarcini de dezvoltare pentru toate părțile implicate. Pentru noi, cea mai interesantă provocare este, probabil, să găsim modalitatea de a ne adapta la caracteristicile pieței românești în timp ce le aliniem, pe acestea, la standarde. Planurile comune ale BRM și KELER CCP pentru dezvoltarea pieței coincid cu nevoile părților interesate pe piața gazelor naturale din România, având în vedere că, în cele din urmă, și acestea și-ar dori ca piața să fie accesibilă și dominantă la nivel regional. Alinierea la standardele europene este absolut indispensabilă pentru a realiza acest lucru”, a adăugat Dl. Mátrai.

Ca un nou jucător de piață pe piața românească, KELER CCP este hotărât să reînnoiască sistemul de garantare financiară. Unul dintre avantajele sale cheie este că pune gestionarea riscurilor pe o bază mai sigură, ceea ce înseamnă reducerea riscurilor legate de credit și de piață prin respectarea cerințelor europene. Acționând în calitate de contraparte centrală (adică, de terță parte), KELER CCP va intra în tranzacție pentru a asigura decontarea financiară prin furnizarea zilnică de servicii de compensare și prin proceduri transparente, creând un mediu sigur pentru toate părțile care participă la tranzacționare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *