Raportul Băncii Mondiale: Creștere modestă a PIB-ului în Europa

world-bankBanca Mondiala a lansat astazi in Bucuresti, cel mai recent raport economic pentru regiunea Europa si Asia Centrala, ECA Economic Update. Conform acestui raport, regiunea va inregistra in 2016 o creștere modestă a PIB-ului de 1.6 puncte procentuale,  ceea ce reprezinta o creștere ușoara (de la 1.4 puncte procentuale in 2015). Scaderea veniturilor si consumului vor atenua insa aceasta crestere modesta.

Este preconizat faptul că această tendință va continua în 2017 și 2018, cu o creștere previzionată de 1.5 puncte procentuale și respectiv 1.8 puncte procentuale.

„Votul Brexit și criza refugiaților testează cooperarea la nivel european, în timp ce jumătatea de est a regiunii încearcă în continuare să se adapteze la prețurile mai scăzute ale petrolului,” a declarat Hans Timmer, Economist Şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. „Imposibilitatea regiunii de a genera noi surse de dezvoltare contribuie la o creștere a populismului și polarizării, cât și la lipsa de încredere în instituții.”

Creșterea va rămâne pozitivă în Europa de Est și Asia Centrală, iar PIB-ul va avea o creștere de 0.7 puncte procentuale în 2016, 2.3 puncte procentuale în 2017 și 2.6 puncte procentuale în 2018.

Între timp, se prognozează o mică scădere a creşterii în Uniunea Europeană, iar în Balcanii de Vest se prognozează o creştere de 2.7 puncte procentuale în 2016, 3.2 puncte procentuale în 2017, şi 3.5 puncte procentuale în 2018.

„Creșterea modestă pe care o observăm este un pas în direcția bună, însă nu este suficientă pentru a atenua preocupările oamenilor care locuiesc în regiune privind perspectivele lor economice. Guvernele pot acționa acum pentru a ajuta. De exemplu, acestea pot promova învățarea pe tot parcursul vieții pentru a-i ajuta pe oameni să găsească și să păstreze un loc de muncă. Acestea pot furniza servicii medicale pentru copii și vârstnici pentru a facilita condiții de angajare mai flexibile. Aceste acțiuni pot asigura oportunități egale și pot stimula dezvoltarea generală”, a declarat Cyril Muller , Vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru regiunea ECA.

Raportul relevă totodată necesitatea îmbunătățirii cercetării și colectării datelor cu privire la inegalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *