Banca Transilvania: Divergențe monetare în intensificare pe plan global

nasdaq-bursa-investitii-afaceri-actiuniÎn România, în absența unor informații macroeconomice relevante din plan intern piața financiară a reacționat la evoluțiile macro-financiare internaționale (dominate de perspectiva intensificării divergențelor de politică monetară, date fiind semnalele recente emise de reprezentanții FED și BCE) în ședința de tranzacționare de vineri, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Pe piața monetară ratele de dobândă s-au consolidat: overnight la 0.19%/0.48%. Curba randamentelor s-a deplasat în sus, avansul fiind mai puternic pentru scadențele medii și lungi (evoluție influențată și de semnalele din sfera politicii monetare din SUA): la 10 ani cu nouă puncte bază la 3.52% (maximul de la final de iunie). La BNR EUR/RON a scăzut cu 0.11%, la 4.5145, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.96%, la 4.2523. Bursa s-a corectat (indicele BET cu 0.5%), pe un rulaj în scădere spre 2 milioane EUR.

În discursul susținut la Frankfurt președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a subliniat faptul că procesul de relansare economică din regiune este dependent de politica monetară relaxată, semnalând prelungirea programelor neconvenționale pe termen scurt. Guvernatorul consideră drept factori de risc pentru regiune tensiunile geo-politice și nivelul redus al profitabilității în sectorul bancar. Pe de altă parte, Guvernatorul BCE a menționat rolul procesului de reglementare din sectorul bancar în consolidarea încrederii pe piețele financiare, atrăgând atenția cu privire la faptul că inversarea tendinței de reglementare ar putea determina acumularea unor noi dezechilibre macro-financiare. Semnalele de politică monetară lansate de guvernatorul BCE, preocupările privind referendumul din Italia, știrile companiilor (planul de restructurare la Volkswagen) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au influențat piața financiară vineri. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani a scăzut la 0.272%, indicele EuroStoxx 50 a pierdut 0.7%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.82%, la 1.0629 (cursul BCE) (cel mai redus nivel din decembrie 2015).

În SUA, indicatorii economici avansați au crescut cu 0.1% în octombrie, dinamică în decelerare de la 0.2% în septembrie. Această evoluție exprimă premise de consolidare pentru prima economie a lumii pe termen scurt. Perspectivele de consolidare a ritmului de creștere economică și de continuare a ciclului monetar pe termen scurt, informațiile din sfera companiilor (Abercrombie, Salesforce, Gap) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară vineri. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a urcat la 2.348%, indicele Dow Jones a scăzut cu 0.2%, iar dolarul s-a apreciat cu 0.83% față de moneda unică europeană (referința BCE).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *