Eurostat: Durata medie de activitate profesională a românilor a crescut cu 1,7 ani

workersDurata medie de activitate profesională a românilor a crescut în ultima decadă cu 1,7 ani, se arată într-un comunicat recent Eurostat.

Studiul arata ca romanii dedica muncii 32,8 ani din viață. Media europeană a crescut, în același interval de timp, cu 1,9 ani, ea ajungând la 35,4 ani.

La nivel european, Suedia este clasată pe primul loc, cu 41,2 ani petrecuți de lucrători în câmpul muncii. La polul opus, sunt muncitorii italieni, care desfășoară activități profesionale doar 30,7 ani.

Bărbații români au o activitate profesională mai lungă decât femeile (36 de ani față de 29,4), durata acesteia crescând în intervalul considerat cu 2,6 ani  pentru bărbați și cu 0,7 ani pentru femei. Creșterea duratei este mai mult decât dublul mediei europene în cazul bărbaților și un sfert din aceasta în cazul femeilor.

Extremele în ce privește creșterea numărului de ani petrecuți în câmpul muncii sunt Malta (5,1 ani) și Danemarca (0,2 ani). La o medie europeană de 1,2 ani, durata activității profesionale pentru bărbați a crescut cel mai mult în Ungaria (4,2 ani) și a scăzut cel mai mult în Cipru (1,9 ani).

În ceea ce privește femeile, creșterea duratei de activitate în câmpul muncii se înscrie între 8,6 ani în Malta și 0,4 ani în Danemarca, la o medie europeană de 2,6 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *