Raportul UE: In ultima perioada, in Romania au fost transferati circa 400 de migranti

comisia-europeanaComisia europeană a prezentat saptamana aceasta cel mai recent raport privind mecanismele UE de transfer și relocare a migranților. Statele membre au relocat astfel, în perioada de monitorizare (28 septembrie-8 noiembrie), 1.157 de persoane suplimentare, ajungându-se astfel la 11.852, adică peste jumătate din numărul convenit în mecanismul stabilit în iulie 2015.

In același interval de timp au fost transferate spre alte state membre 1.212 persoane (921 din Grecia și 291 din Italia). Până în data de 8 noiembrie, în România au fost transferate 386 de persoane (43 din Italia și 343 din Grecia).

„După perioada estivală s-au înregistrat tendințe pozitive atât în privința transferurilor, cât și a relocării. Acum este momentul să le susținem. Salut eforturile colective depuse până în prezent de statele membre în materie de transfer și relocare. Ne dorim un număr stabil de angajamente, proceduri rapide și un număr constant de transferuri efectuate săptămânal. Trebuie să facem mai mult și mai repede pentru a răspunde numărului tot mai mare de migranți care sosesc în Italia și miilor de persoane blocate în Grecia. După un an de la lansarea mecanismelor, așteptăm ca statele membre să își intensifice eforturile pentru a-și îndeplini angajamentele și a-și onora pe deplin obligațiile”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie.

Cele peste 11 mii de persoane au fost relocate, potrivit mecanismului, în 21 de țări europene, și anume: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania și Suedia.

În prezent, în Grecia există aproximativ 24 000 de persoane având o cetățenie eligibilă pentru transfer, iar în Italia au sosit, din ianuarie 2016, în jur de 24 400 de astfel de persoane. Dacă eforturile sunt intensificate, ar trebui să fie posibil ca toate persoanele eligibile să fie transferate în termenul prevăzut în acest sens (până la sfârșitul anului 2017).

Numărul relocărilor din Turcia a continuat să crească, pe măsură ce statele membre evaluează dosarele transmise prin intermediul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Astfel, de la 4 aprilie și până acum, 2.217 sirieni au fost relocați din Turcia în UE.

Mecanismul temporar de transfer de urgență a fost instituit prin două decizii ale Consiliului din septembrie 2015, prin care statele membre s-au angajat să transfere până la 160 000 de persoane din Italia și Grecia (și, după caz, din alte state membre) până în septembrie 2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *