Tradeville: Pietele financiare au reactionat impulsiv dupa victoria lui Donald Trump

tradevillePietele financiare internationale au reactionat impulsiv la anuntul privind victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, dar, intr-un scenariu similar celui care a urmat Brexit-ului, este de asteptat ca aceasta reactie sa se manifeste pe termen scurt, iar pietele de actiuni sa-si revina ulterior, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville. Un exemplu al faptului ca vorbim despre o reactie de moment a investitorilor este evolutia indicelui Dow Jones Industrial Average, care, dupa o scadere cu 800 de puncte, a recuperat jumatate din pierdere.

”Pe de alta parte, exista sanse ca dolarul american sa se deprecieze in continuare fata de euro, o presiune suplimentara fiind generata de probabilitatea ca Federal Reserve sa nu majoreze dobanda de referinta in sedinta din decembrie. Piata romaneasca a reflectat la randul sau aversiunea la risc a investorilor la deschiderea sedintei de tranzactionare de astazi, cu o scadere de 2% a indicelui BET, care a fost insa partial recuperata pana la jumatatea zilei. Randamentul titlurilor de stat in lei a crescut pana la un maxim de 3,23% pe an pentru scadenta pe 10 ani, in conditiile in care acestea sunt considerate active riscante de catre investitorii straini”, a declarat Ovidiu Dumitrescu.

Totusi, este posibil ca piata titlurilor de stat sa-si revina pe termen scurt, daca investitorii incurajati de prudenta Federal Reserve vor decide sa-si asume din nou riscuri. Leul este de asteptat sa ramana in intervalul de variatie obisnuit fata de euro si sa se aprecieze in raport cu dolarul american. La nivelul pietelor internationale, o exceptie notabila putea fi aurul, care ar trebui sa evolueze pozitiv intr-un nou context, care ar putea fi marcat de protectionism economic si politici anti-imigratie, care ar afecta negativ cresterea economica globala, schimburile economice, investitiile si pietele financiare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *