Grupul OMV Petrom: Vânzări în scădere în trimestrul al treilea

PetromÎn trimestrul al treilea 2016 (T3/16), comparativ cu trimestrul al treilea 2015 (T3/15), vanzarile au scazut cu 7%, scaderea preturilor la titei anuland cresterea cantitatilor vandute de produse petroliere, electricitate si gaze naturale, potrivit unui comunicat al OMV Petrom. Rezultatul EBIT CCA excluzand elementele speciale in valoare de 602 mil lei s-a situat sub valoarea de 1.061 mil lei din T3/15, reflectand in principal contextul de pret nefavorabil la titei si gaze. EBIT CCA excluzand elementele speciale la T3/16 este calculat dupa eliminarea elementelor speciale nete de natura veniturilor in valoare de 11 mil lei si a pierderilor din detinerea stocurilor de (40) mil lei, in timp ce valoarea din T3/15 este calculata dupa eliminarea elementelor speciale nete de natura cheltuielilor in suma de (833) mil lei (in principal aferente ajustarii de depreciere a activelor din segmentul Upstream) si a pierderilor din detinerea stocurilor de (194) mil lei.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.: “In contextul preturilor scazute la titei si gaze naturale si al marjelor de rafinare semnificativ mai mici in comparatie cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienta operationala si au generat rezultate bune. In T3/16, am continuat prioritizarea investitiilor si managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus intr-un flux de trezorerie extins de 1,1 mld lei. Atentia noastra constanta asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimarii privind investitiile pentru 2016, de la 0,7 mld euro la 0,6 mld euro (-30% fata de anul anterior). In Upstream, reducerea costurilor de productie si a cheltuielilor de explorare a compensat partial efectul preturilor scazute. Contributia Downstream la rezultatul Grupului a fost foarte robusta, datorita performantei operationale bune atat in Downstream Oil, cat si in Downstream Gas, in pofida mediului de piata dificil. Ca rezultat al tuturor eforturilor noastre, OMV Petrom a obtinut in T3/16 un EBIT CCA excluzand elementele speciale de 602 mil lei si un flux de trezorerie din activitati de exploatare consistent, de 1,6 mld lei. Pe 20 octombrie 2016 s-a incheiat vanzarea de catre Fondul Proprietatea a 6,4% din detinerea in OMV Petrom (sub forma de actiuni si GDR-uri), fapt care a condus la majorarea la 15,8% a procentului din capitalul social care se tranzactioneaza liber pe piata. In aceeasi zi, GDR-urile OMV Petrom au inceput sa se tranzactioneze la Bursa de Valori din Londra.”

EBIT-ul Grupului a inregistrat valoarea de 573 mil lei la T3/16, cu mult peste nivelul inregistrat in T3/15 de 34 mil lei, datorita ajustarii semnificative de depreciere pentru active de productie din T3/15, determinata de reducerea estimarilor pretului la titei, si a nivelului mai mic al cheltuielilor de explorare din T3/16. Rezultatul financiar net s-a imbunatatit de la o pierdere de (83) mil lei in T3/15 la o pierdere de (16) mil lei in T3/16, datorita venitului special rezultat in urma finalizarii unei actiuni in instanta. In consecinta, profitul inainte de impozitare din T3/16, de 557 mil lei, a fost considerabil mai bun fata de pierderea de (48) mil lei inregistrata in T3/15. Profitul net atribuibil actionarilor (si anume profitul net repartizabil actionarilor societatii-mama) a fost de 473 mil lei, in timp ce profitul net CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. excluzand elementele speciale a fost de 442 mil lei. Rezultatul net pe actiune a fost de 0,0084 lei in T3/16, fata de (0,0008) lei in T3/15, in timp ce profitul net pe actiune CCA excluzand elementele speciale a fost de 0,0078 lei, comparativ cu 0,0145 lei in T3/15.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *