Doi alpinisti romani, premiera mondiala pe un varf tehnic din Himalaya

creasta-finalaDoi alpinisti romani, Zsolt Torok (Arad) si Vlad Capusan (Cluj-Napoca), sunt primii oameni care au calcat vreodata pe varful “Peak 5” (cunoscut si ca Saldim Peak) de 6.374m din Himalaya. Realizarea unei premiere mondiale in cei mai inalti munti ai planetei, intr-o zona izolata, salbatica, unde hartile sunt putine si cateodata gresite, reprezinta o performanta remarcabila, de talie internationala, in alpinism.

Cei doi temerari au reusit acest rezultat pe 1 noiembrie, dupa aproape trei saptamani de aclimatizare si antrenament in cei mai inalti munti ai planetei.

poza-de-varfExpeditia romaneasca a fost realizata in stil alpin, cu sprijin minim din partea serpasilor, cu multa determinare, in pofida conditiilor extreme. Ascensiunea a avut loc la temperaturi de pana la -30 de grade C, baietii depasind pereti de granit de sute de metri, cu pasaje tehnice si un labirint de crevase pe ghetari, la inaltimi unde nivelul de oxigen este la jumatate fata de nivelul marii. Pe varf, au facut poze cu tricolorul si au numit ruta lor de ascensiune “Romanian Flame”, fiind in prezent in tratative cu Guvernul nepalez pentru a redenumi oficial varful, din titulatura actuala de “Peak 5”.

Cei doi temerari vor spune povestea acestei aventuri vineri 11 noiembrie, la aterizarea pe Aeroportul Otopeni, la orele 11:10AM. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *