Marks and Spencer închide cele șase magazine din Romania

marks-spencerMarks & Spencer  va începe consultări cu angajații săi cu privire la propunerile de închidere a celor șase magazine din România. Propunerile au fost elaborate de Marks & Spencer în urma unei analize cuprinzătoare a celor 466 magazine internaționale ale sale, desfășurată pentru a obține o imagine clară a activității companiei în prezent și a factorilor determinanți ai rezultatelor. Analiza a examinat performanța și potențialul fiecăreia dintre piețele internaționale pe care Grupul este prezent. Aceasta a arătat că activitatea internațională a Marks & Spencer poate fi grupată în două părți: un segment care include operațiunile realizate, ca model de afaceri, prin companii deținute de Grup și care înregistrează pierderi pe mai multe piețe, și o activitate profitabilă, desfășurată în regim de franciză, care a înregistrat un profit de 87 milioane lire sterline anul trecut.

Jonathan Glenister, director regional pentru Europa, China și India în cadrul Marks & Spencer, a afirmat: „Având în vedere analiza cuprinzătoare a activității internaționale a grupului, am efectuat o evaluare aprofundată a activității noastre din România și a oportunităților de creștere pe termen lung pentru Marks & Spencer pe piață. Analiza noastră a arătat că în ultimii cinci ani am avut mari dificultăți în a atinge pragul de rentabilitate și nu mai putem continua activitatea din România. Nu este niciodată ușor să propunem schimbări care îi afectează pe angajații noștri și vom asculta cu atenție punctele de vedere ale acestora, în cadrul procesului de consultare privind propunerile noastre.”

Anul trecut, operațiunile desfășurate de grup prin companii aflate în proprietatea sa pe zece piețe au înregistrat o pierdere de 45 milioane lire și venituri de 171 milioane lire, iar activitățile de pe unele piețe au acumulat pierderi în ultimii cinci ani. Analiza a indicat că această situație este cauzată de o serie de factori, printre care portofoliul fragmentat de magazine deținute și dimensiunea redusă a afacerilor. În plus, există oportunități limitate de creștere pe aceste piețe în viitor. Marks & Spencer propune închiderea tuturor celor 53 magazine aflate integral în proprietatea sa pe aceste zece piețe, inclusiv zece magazine în China și șapte în Franța, precum și a magazinelor sale din Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia, Olanda, Belgia și România. Grupul începe astăzi consultările cu cei 101 angajați din România pe marginea propunerilor. Marks & Spencer este pe deplin angajată să respecte în totalitate prevederile legislației muncii din România. Acest angajament include inițierea dialogului cu Comitetul european de întreprindere și cu angajații în vederea începerii procesului de consultare pe marginea acestor propuneri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *