BT: Vânzările din comerțul cu amănuntul au crescut

nasdaq-bursa-investitii-afaceri-actiuniVânzările din comerțul cu amănuntul, barometru pentru consumul privat, au crescut pentru a doua lună la rând în septembrie, cu un ritm lunar de 0.1%, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT). Dinamica an/an a decelerat la 9.7%, cel mai redus ritm din ultimele 15 luni, pe fondul disipării impactului scăderii cotelor TVA și a intensificării prudenței consumatorilor. Evoluțiile exprimă decelerarea consumului privat în trimestrul al treilea (T3) și semestrul al doilea (S2) din 2016, fiind în linie cu scenariul BT. Salariul mediu net a crescut cu 0.9% lună/lună și cu 14.2% an/an la 2,094 RON în septembrie (în apropiere de maximul consemnat în decembrie 2015). Salariul real a accelerat la 14.9% an/an – cea mai ridicată dinamică din ultimele trei luni.

”Evoluțiile din piețele internaționale și știrile interne au influențat piața financiară luni. Pe piața monetară ratele de dobândă s-au consolidat: overnight la 0.26%/0.57%. Consolidare s-a consemnat și la nivelul curbei randamentelor: rata de dobândă la 10 ani la 3.06%. Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de obligațiuni scadentă în februarie 2020 și s-a împrumutat cu 400 milioane RON, la un cost mediu anual de 1.83%, în creștere cu un punct bază față de nivelul consemnat la licitația din octombrie”, se arată în raportul Băncii Transilvania.

Cursul EUR/RON a scăzut cu 0.06%, la 4.4987, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.17%, la 4.0639, la BNR. Piața de acțiuni a crescut (indicele BET cu 0.6%), pe un rulaj de circa 3 milioane EUR. În zona euro, încrederea investitorilor a continuat să se amelioreze în noiembrie: indicatorul Sentix a crescut cu 4.6 puncte față de septembrie, la 13.1 puncte (maximul din acest an). Comerțul cu amănuntul a scăzut pentru a doua lună la rând în septembrie, cu un ritm lunar de 0.2%, ceea ce exprimă prudența consumatorilor în contextul acumulării de provocări (regionale și globale). Dinamica anuală a decelerat la 1.1%, cel mai redus ritm din ultimele trimestre. Evoluțiile macroeconomice regionale, știrile politice din SUA, informațiile companiilor (rezultatele financiare la HSBC, Ryanair, Snam, Rio Tinto) și fluctuațiile din piețele internaționale de materii prime s-au resimțit pe piața financiară luni. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a crescut la 0.161%, indicele EuroStoxx 50 a urcat cu 1.9%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.28%, la 1.1062 (referința BCE). În SUA, creditul de consum a crescut cu un ritm lunar de 0.5% și cu 6% an/an la peste 3.7 trilioane USD în septembrie (maxim istoric), ceea ce exprimă premise de continuare a climatului pozitiv în sfera consumului (principala componentă a PIB) pe termen scurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *