JLL: Cererea de birouri și de spații industriale a depășit nivelul din întreg anul trecut

andrei-drosu-jllActivitatea de închiriere pe piața de birouri și cea industrială și de logistică a consemnat creșteri semnificative față de anul trecut, iar ceea ce este de remarcat este ponderea ridicată a cererii noi în totalul suprafeței tranzacționată. Pe piața de birouri, suprafața închiriată în primele nouă luni a depășit nivelul consemnat în întreg anul trecut, peste 45% din volumul tranzacționat fiind cerere nouă. Suprafața totală tranzacționată din primele nouă luni este egală cu cea închiriată în întreg anul trecut. Cererea din București a fost generată în continuare de firmele din domeniul IT și BPO/SSC, care au realizat peste o treime din volumul total al tranzacțiilor de închiriere, acestea fiind urmate de companii din domeniul bancar si de servicii financiare și de companiile de servicii profesionale.

”Companiile au închiriat în primele nouă luni ale anului spații de birouri în București pentru cel puțin 11.000 de noi locuri de muncă, în condițiile în care aproape 110.000 de metri pătrați din cererea totală reprezintă contracte noi. Astfel, cererea nouă cumulează aproape 45% din suprafața de birouri tranzacționată în intervalul analizat, care a totalizat 250.000 metri pătrați. Restul tranzacțiilor reprezintă renegocieri, reînnoiri de contracte și relocări”, a declarat Andrei Drosu, research consultant JLL Romania.

Zona de Centru-Vest a atras puțin peste un sfert din cerere, în timp ce zonele Floreasca – Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu au atras împreună circa o treime din tranzacții, iar cea de Nord si Centru Nord, aproximativ 15%. Pe de altă parte, dezvoltatorii au finalizat în perioada ianuarie-septembrie proiecte totalizând 221.000 de metri pătrați, stocul ajungând la 2,5 milioane de metri pătrați. În condițiile în care oferta nouă a fost parțial preînchiriată, iar cererea a depășit suprafața de birouri llivrată pe piață, rata de neocupare în a scăzut la 12,9%, cu 20 puncte proncentuale sub nivelul din trimestrul trei din 2015. Este de așteptat ca rata de neocupare să crească până la sfârșitul anului și în prima parte a anului 2017 din cauza nivelului ridicat de proiecte dezvoltate speculativ planificate. Până la sfârșitul anului, dezvoltatorii au anunțat că vor finaliza alți 77.500 metri pătrați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *