Vast Resources incepe activitățile de testare a sterilului din iazurile din Bihor

andrew.prelea.vastCompania britanică Vast Resources anunță demararea programului de foraj pentru a confirma prezența resurselor minerale în iazurile de decantare ale minei din Băița Plai. Acesta reprezintă un prim pas al procesului de ecologizare a zonei, care presupune reprocesarea materialelor cumulate de-a lungul a peste 40 de ani de minerit în barajele de la Fâneața. Testarea sterilului din iazurile de la Fâneața constă în extragerea unor probe prin foraj și analizarea lor, în Marea Britanie. Mai apoi, prelucrarea sterilului va fi realizată cu ajutorul echipamentului din mina de la Băița Plai, pe care Vast Resources o deține din 2014. Potrivit ultimelor studii efectuate în 2011, în barajele de steril ale acestei mine se regăsesc peste 4.000 de tone de cupru, 6.640 de tone de zinc, 3.100 de tone de plumb, 35 de tone de argint și 309 kg. de aur.

„Ecologizarea iazurilor de decantare reprezintă pentru Vast Resources o oportunitate de a aduce un beneficiu major mediului înconjurător, dar și de a completa activitățile companiei cu un proiect pe termen scurt, benefic și din punct de vedere financiar. Prin investițiile pe care le facem și tehnologia pe care o folosim, ne propunem să extragem de aici conținutul metalifer într-un mod eficient și într-o proporție cât mai mare,” a declarat Andrew Prelea, Președinte și Director Executiv al Vast Resources România.

Rezultatele operațiunilor pe care Vast Resources le-a demarat în această lună au rolul de a confirma prezența materialelor indicate în studiul efectuat în urmă cu cinci ani. În plus, ele vor fi utilizate pentru a identifica cele mai eficiente modalități de prelucrare a sterilului. Așadar, informațiile furnizate de aceste teste sunt un element cheie în planificarea următorilor pași: realizarea unui studiu de fezabilitate a resursei și reprocesarea sterilului pentru a extrage resturile de minereu polimetalic. Iazurile de decantare de la Fâneața sunt situate la 7 km depărtare de mina din Băița, iar activitățile de foraj se vor desfășura pe parcursul a șase săptămâni. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *