Smartree: Salariile din mediul privat au crescut cu 8%, iar bonusurile cu 22%

adrian-stanciu-ceo-smartreeAl treilea trimestru al acestui an a adus o creștere a salariilor, dar mai ales a bonusurilor oferite angajaţilor din mediul privat, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, salariile au avansat cu circa 8%, iar valoarea bonusurilor s-a majorat cu peste 22%. Acest lucru se întâmplă în special în domeniile IT și Retail, care sunt în plin avânt în România, dar care sunt în situația de a-și înfrâna dezvoltarea din cauza lipsei forței de muncă. Această situație a dat naștere la metoda recrutării direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus, bineînțeles, și la mărirea salariilor. La capătul opus, se află domeniile Financiar-bancar, Asigurari, în care salariile au crescut cel mai puțin.

„Evoluția salariilor a fost resimțită în toate zonele, indiferent că vorbim de whitecollars sau de bluecollars. Acest lucru se explică prin concurența tot mai puternică între companii pe piața forței de muncă. În acest moment, mulți angajatori se confruntă cu foarte mari dificultăți în a găsi personalul necesar, în primă fază, și în a-i reține, în a doua fază”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Potrivit Smartree Workforce Index, salariile au evoluat în medie cu aproape 8% în al treilea trimestru al anului, față de perioada similară din 2015. Spre comparație, trimestrul trei al anului trecut înregistra un avans de doar 3% pe aceeași categorie a Indexului, fata de trimestrul trei 2014. Bonusurile mai mari, o măsură de retenție a angajaților În contextul lipsei acute de candidați pentru pozițiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusării, respectiv mărirea valorii bonusurilor deja oferite. În total, Indexul Smartree a înregistrat o creștere de 22,34% a bonusurilor în al treilea trimestru, față de perioada similară a anului trecut.

”Companiile au început să bonuseze activitatea angajaților pentru a-i reține, dar și pentru a-i motiva să fie cât mai eficienți. De asemenea, un alt motiv al acestei creșteri semnificative ține de evaluarea performanțelor angajaților, care se face din ce în ce mai mult în timp real, în funcție de proiecte”, explică Adrian Stanciu.

Astfel, potrivit reprezentantului Smartree, urmând trendul internațional în acest sens, managerii nu mai așteaptă sfârșitul de an pentru a bonusa angajații corespunzător realizărilor, preferând să facă acest lucru ”din mers”, ceea ce aduce mai multă eficiență în cadrul echipelor. Rezultatul este că a crescut major frecvența cu care se acordă bonusurile. În plus, acest lucru este strâns legat de faptul că și performanța și rezultatele business-urilor sunt evaluate tot treptat, în timp real, nu doar la final de an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *