Greenpeace România sesizează autoritățile despre tăierile ilegale care încă au loc în pădurile virgine din Argeș

fotogp1-credit-cristi-grecu-greenpeacePădurile virgine sunt în continuare distruse, în pofida legii și împotriva interesului național. Greenpeace România a trimis astăzi către Direcția Silvică Argeș și Garda Forestieră Ploiești o sesizare pe salvezpadurea.ro privind posibile tăieri ilegale în păduri virgine în munții Făgăraș, în raza Ocolului Silvic Vidraru și a Ocolului Silvic Șuici. Sesizarea face referire la cinci zone de pădure virgină unde au avut loc tăieri în intervalul iunie-septembrie 2016, adică inclusiv după intrarea în vigoare a Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. În 2005 a fost publicat rezultatul unui studiu asupra pădurilor virgine din România. La acea dată se identificaseră aproximativ 218 000 hectare de păduri naturale intacte, în care procesele ecologice se desfășurau nealterate. Studiul avertiza asupra faptului că mai erau altele asemenea păduri neidentificate încă și că este nevoie de măsuri speciale pentru ca această bogăție să fie protejată și pusă în valoare.

„Pădurile virgine sunt un patrimoniu natural care trebuie salvat de la distrugere. Administratorii și proprietarii acestor păduri ar trebui să le prețuiască și să le protejeze, iar statul are obligația de a se asigura că legea este aplicată. Asta înseamnă recunoașterea valorii lor, cartarea lor, protejarea lor activă și compensarea proprietarilor pentru limitările care le sunt impuse. În lipsa acestor măsuri vom asista în continuare la distrugerea unora dintre cele mai valoroase și spectaculoase ecosisteme rămase în România și Europa”, declară Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Din păcate, până în 2012, aceste ecosisteme forestiere nu au fost recunoscute oficial, iar în acest interval de 7 ani multe dintre ele au fost tăiate și astfel pierdute pentru totdeauna. Mai grav este însă că nici după această protecție legală, chiar dacă parțială, tăierile nu au încetat și nimeni nu a plătit pentru asta. În Codul Silvic din 2015, în urma presiunii străzii și a ONG-urilor de mediu, s-a introdus prevederea creării unui cadru legal mai strict, iar în 2016 s-a înființat Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine. Teoretic cel puțin chestiunea identificării și protejării acestor păduri era rezolvată. Iată însă că distrugerea acestor păduri continuă. Este nevoie ca autoritățile de control să meargă pe teren să verifice la fața locului și să aplice legea, protejând interesul național, astfel încât să fie stopată distrugerea acestui patrimoniu natural inestimabil. La finalul taberei internaționale din munții Făgăraș organizate în vara aceasta, Greenpeace România a cartat 854 de hectare de păduri virgine, pe raza Ocolului Silvic Vidraru în județul Argeș. Pentru acestea au fost întocmite studiile necesare pentru a fi incluse în Catalogul Național. În cadrul taberei Greenpeace România a analizat și distrugerea pădurilor virgine pe două dintre văile care mărginesc lacul Vidraru – Cumpăna și Cumpănița – și a arătat că în ultimii zece ani, în zona care înainte adăpostea 2.575 de hectare de păduri virgine (identificate în 2005) 985 de hectare (38,3%) au fost distruse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *