Predau Viitor: primul accelerator în predarea informaticii din România

pv_posterAsociația Techsoup a lansat cu sprijinul Romanian American Foundation primul accelerator în predarea informaticii din România: Predau Viitor.
Predau Viitor va ajuta profesorii de informatică de liceu să introducă elemente de multi-disciplinaritate și învățare prin proiect în predarea informaticii la profilele reale, dar și să aducă industria IT mai aproape de actul didactic și să o ajute să devină mai implicată și dedicată creșterii calității actului didactic. Gândit ca un angajament pe termen lung în creșterea calității învățământului informatic din România, pilotul din anul școlar 2016-2017 se va desfășura în 12 colegii naționale de informatică și licee teoretice din 8 orașe ale țării: București, Bacău, Bârlad, Bicaz, Constanța, Onești, Piatra-Neamț și Râmnicu Vâlcea – acoperind printre cele mai bune centre de învățământ informatic din România.

La primul bootcamp de 4 zile a acceleratorului, derulat zilele acestea în București, primii profesori de informatică invitați în proiect au participat la activități și întâlniri cu reprezentanți ai mediului antreprenorial IT – Alex Lăpușan – CEO Zitec, Valerica Dragomir – director executiv Asociația Patronală a Industriei de Software – ANIS, Andrei Istrate – ambasador game development și au participat la Gala și Demo Day RICAP. De asemenea, au făcut cunoștință cu echipa GovITHub, coordonată de Dan Nechita, consilier al primului ministru.
Profesorii participanți au lucrat la propuneri concrete de metode și dezvoltarea de bune practici didactice în predarea informaticii, dar și la investigarea unor modalități de a însănătoși mecanisme didactice existente, astfel încât activitățile practice ale materiei să le ofere elevilor o imagine cât mai exactă a realităților industriei de IT și a dezvoltării de produse inovative de tehnologie.

Lucrăm cu unii dintre cei mai buni profesori de informatică pentru a crea un model de metode didactice inspirat de product development ts_predau_viitor_50care să ajute elevii să își exerseze abilitățile de dezvoltare de proiecte tehnice încă din liceu. Trecerea de la outsourcing la inovație și crearea unui mediu sănătos de dezvoltare de produse IT nu se poate face decât prin educație și credem că este vremea să acordăm o mult mai mare importanță învățământului secundar informatic în crearea unui mediu IT bazat pe inovație și facilitarea unei relații sănătoase cu tehnologia la copiii noștri.” a comentat Elena Coman, director de programe al Asociației Techsoup.

Pilotul proiectului va continua pe tot parcursul anului școlar 2016-2017 pentru a defini și porni la construcția de resurse pentru următorii 5 ani de program pentru profesorii de informatică de liceu și pentru a ajuta la crearea de produse de tehnologie viabile încă din această etapă a dezvoltării elevilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *