Kaspersky Lab: IMM-urile au tot mai multă încredere în serviciile de securitate IT

vladimir-zapolyansky-kasperskyKaspersky Lab și-a prezentat cea mai recentă cercetare, care arată cu ce amenințări se confruntă IMM-urile și cum se descurcă, având în vedere bugetele mici alocate securității IT și experiența limitată. Pentru acele IMM-uri care nu dispun de resursele interne necesare sau de bugete, contractarea unor servicii de securitate IT ar putea fi o soluție: Saas (Security as a Service). 40% dintre companiile mici și mijlocii din Europa urmăresc să externalizeze infrastructura IT și procesele unor terți. În 2016, Kaspersky Lab, în cooperare cu B2B International, a realizat studiul său anual, care vizează peste 4000 de reprezentanți ai companiilor, din 25 de țări.

“Raportul arată că IMM-urile se confruntă cu mai multe probleme de securitate. Pe de o parte, în mod tipic, nu dispun de prea multe resurse, bugete și cunoștințe, ceea ce le transformă într-o țintă atractivă pentru infractorii cibernetici. Pe de altă parte, mediul tot mai complex, rezultat în urma anumitor tendințe, cum ar fi volumul dispozitvelor mobile pe care trebuie să le protejeze o companie, impune anumite măsuri. Este, prin urmare, cu atât mai important să își folosească bugetele cu atenție, alegând o soluție creată special pentru ei și să aibă în vedere și opțiunea contractării unor servicii. IMM-urile se pot bucura de avantajele soluțiilor de securitate endpoint chiar și fără a avea bugetele generoase ale companiilor mari”, spune Vladimir Zapolyansky, Head of SMB Marketing, Kaspersky Lab.

Raportul rezultat, ‘The Evolving Role of SaaS and IT Outsourcing in SMB IT Security, a arătat că principalele incidente de securitate cibernetică pe care le-au întâlnit IMM-urile din Europa pe parcursul anului au fost viruși și programe malware care le-au provocat o scădere a productivității (38,9%); folosirea inadecvată a resurselor IT de către angajați (34,6%) și pierderea dispozitivelor care conțin date (28,5%). În același timp, cele mai mari preocupări ale IMM-urilor sunt programele malware – în special cele de tip ransomware – atacurile cu țintă predefinită, phishing-ul și alte tehnici de social engineering, precum și vulnerabilități necunoscute. Cercetarea a mai arătat că, în medie, un singur incident de securitate cibernetică din prezent costă IMM-urile 86.500 de dolari. Costul de recuperare crește semnificativ, în funcție de momentul în care este descoperit incidentul. IMM-urile tind să plătească cu 44% mai mult în urma unui atac descoperit la o săptămână sau mai târziu după breșa inițială, comparativ cu cele detectate la o zi. În plus, 40% dintre IMM-urile din Europa care au participat la studiu recunosc că nu au priceperea sau informații suficiente despre amenințările la adresa companiei lor. În această situație, crește numărul de IMM-uri care apelează la outsoursing – 62% folosesc deja furnizori de servicii de securitate IT externi, iar 18% plănuiesc acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *