Asociația M.A.M.E. a organizat, în parteneriat cu Universitatea din București și AVON România, cea de-a doua ediție a evenimentului “Viața este roz dacă ai grijă de sănătatea sânilor”, aducând în mijlocul studentelor de la Facultatea de Drept medici de renume și specialiști care le-au vorbit despre prevenirea cancerului mamar prin autoexaminarea corectă a sânilor, prin controlul medical efectuat periodic, precum și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Totodată, studentele care au participat la întâlnirea cu medicii au primit răspunsuri la întrebările și nelămuririle legate de sănătatea sânilor.
“Facilităm numeroase întâlniri între medici, specialiști și femei din dorința de a le oferi acestora informații de calitate, avizate și extrem de importante pentru sănătatea lor. Aceste evenimente sunt organizate în cadrul proiectului „Planeta Roz – Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului” ca urmare a creșterii alarmante, în ultimii ani, a numărului de tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, diagnosticate cu cancer de sân.”, a declarat Maria Culescu, președinte fondator al Asociației M.A.M.E.
Autoexaminarea sânilor, prima măsură de prevenire a cancerului de sân
Asis. Univ. Dr. Octavian Munteanu, medic specialist, Secția Obstetrică – Ginecologie III, Spitalul Universitar de Urgență București, invitat în calitate de speaker la eveniment, a explicat modul în care trebuie realizată corect autoexaminarea sânilor, motivând că este prima măsură de prevenție pe care tinerele ar trebui să o adopte: “Fiecare femeie trebuie să își examineze cu atenție sânii în oglindă. Într-o primă etapă, aceasta trebuie să fie atentă la simetria dintre cei doi sâni atât într-o poziție cu mâinile pe lângă corp, cât și cu mâinile situate în șolduri și apoi la spate. În a doua etapă, trebuie palpată glanda mamară dinspre exterior spre interior, în sensul acelor de ceasornic, mergând chiar către axilă. La final, trebuie examinat mamelonul pentru a verifica dacă există scurgeri la nivelul său, atipice pentru o tânără care nu alăptează”.
Ulterior, dacă autoexaminarea sânilor determină prezența unor noduli sau a unor semnale de alarmă, aceasta trebuie să meargă la medic pentru a realiza investigații de specialitate. “Ecografia mamară este o investigație medicală recomandată tinerelor cu vârsta până în 40 de ani, care nu doare, nu iradiază și care durează doar 15 minute. Este un efort minim care, pe termen lung, va avea beneficii majore deoarece cancerul mamar, diagnosticat în stadii incipiente și tratat în mod corect, are un prognostic foarte bun”, a adăugat medicul Octavian Munteanu.
Factori de risc în apariția cancerului mamar
Tot în cadrul evenimentului, Conf. Univ. Dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București a explicat că “10% – 15% dintre cazurile diagnosticate cu cancer de sân au un determinism genetic. Astfel că tinerele care au în familie rude de gradul I sau II, diagnosticate cu cancer mamar, ar trebui să meargă la control preventiv deoarece riscul de a dezvolta boala este de patru ori mai mare decât în rândul populației generale. De asemenea, alți factori de risc pentru apariția cancerului, la care ar trebui să fie atente, sunt: menstruația precoce, înainte de vârsta de 13-14 ani, menopauza târzie, după vârsta de 60 de ani, precum și vârsta primei sarcini, după 20 de ani. Iar dacă acești ultimi trei factori nu pot fi controlați, fumatul și mâncarea de tip fast-food, bogată în proteine, pot fi și trebuie evitate de fiecare dintre noi deoarece nu fac altceva decât să ne slăbească sistemul imunitar și să construiască un teren propice pentru dezvoltarea anomaliilor celulare.”
În completarea sa, nutriționistul Alina Stoica a declarat că “România figurează în topul exceselor alimentare, indiferent de vârsta la care ne raportăm: copii, adolescenți, adulți. Sesizăm cu ușurință abuzul de produse făinoase, preparate din carne și alimente cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, care induc o scădere a imunității, favorizând apariția diferitelor afecțiuni, inclusiv cancerul. Susțin întoarcerea la firesc, la o normalitate din punct de vedere alimentar, la o cumpătare atunci când privim în farfuria noastră. Includerea în meniul zilnic a fructelor, legumelor, leguminoaselor, cerealelor integrale, oleaginoaselor, semințelor și alte alimente din această categorie pot pune la adăpost organismul de apariția cancerului”.