Ariile naturale protejate nu pot rămâne protejate doar pe hârtie

Eurasian brown bear (Ursus arctos) Kuhmo, Finland, July 2008

Vineri, de la ora 21:00, începe prima dezbatere din cadrul campaniei Carpații, plămânul Europei”, ce are ca scop îmbunătățirea gradului de protecție a ariilor protejate. Mai exact, se dorește ca trei sferturi din ecosistemele naturale să fie în protecție integrală, în parcurile naționale (conform recomandărilor IUCN), dar și să se prevadă un capitol în cadrul bugetului de stat destinat ariilor naturale protejate (parcurile naționale și naturale, siturile Natura 2000).

Prima dezbatere săptămânală găzduită de TVR1 își propune să aducă în lumina reflectoarelor adevărul din spatele poveștilor vehiculate în spațiul public în ultimul timp, prin intermediul datelor concrete, imaginilor și testimonialelor.  Se va discuta despre cât, unde și când s-au tăiat pădurile în ariile naturale protejate, dar și cât de corecte sunt evaluările faunei sălbatice realizate în fondurile de vânătoare.

România deține ultimele păduri virgine ale Europei, o rețea de râuri de munte cu o stare ecologică bună sau foarte bună, cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa, a doua cea mai întinsă deltă din Europa și printre ultimele populații de specii sălbatice rare din Europa – ca ursul brun, râsul sau sturionul. Dar tăierile ilegale, amenajările hidroenergetice ce nu țin cont de biodiversitate, braconajul și implementarea deficitară a legislației europene sunt doar câțiva factori care pun în pericol aceste valori neprețuite. Este nevoie, prin urmare, ca ariile naturale protejate să nu mai fie protejate doar pe hârtie, ci să fie luate urgent măsuri concrete.

România are o biodiversitate unică la nivel European,  o natură cu care puține țări se mai pot mândri. Aceste valori unice ar trebui să fie protejate de rețeaua de arii protejate și de o legislație pentru protecția mediului care vine atât de la nivel național, cât și de la nivelul comunității Europene. Practica ultimilor ani ne-a arătat, însă, că deseori protecția oferită de legislație sau de arii protejate este doar una teoretică, iar în interiorul multor zone protejate de acest fel s-au produs investiții și intervenții care au adus distrugeri semnificative parcul-natural-gradistea-muncelului-cioclovina-sit-natura2000-copyright-dan-dinuhabitatelor naturale. Scopul campaniei este întărirea rețelelor de arii protejate prin diverse metode, în primul rând, și discutarea tuturor problemelor și provocărilor la adresa ecosistemelor din jurul nostru, în al doilea rând”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.

Un efort susținut al societății civile a avut ca rezultat campania „Carpații, plămânul Europei, ce și-a propus să stea în atenția publicului cel pușin jumătate de an, cu evenimente, dezbateri în direct la televiziune, acțiuni în ariile naturale protejate, întâlniri și materiale informative în presă și social media.

Avem 30 de parcuri naționale și naturale, cele mai valoroase din Europa ca diversitate biologică. Din păcate, bugetul lor anual se apropie de prețul a 3 km de autostradă. Grav, trist. Cu siguranță unii se gândesc că munții cu pădurile lor sunt acolo unde sunt de mii de ani și că nu au nevoie de mai mult. Nu e ața. La nivel planetar, din punctul de vedere al naturii, deja trăim pe datorie”, a declarat Aimee d’Albon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *