Sondaj ISSPOL – Atitudinile românilor față de legile actuale și aplicarea lor

377255_157164177783441_750907582_nÎn perioada 17-20 octombrie 2016, Institutul de Studii Sociale şi Politice a efectuat un sondaj de tip CATI reprezentativ la nivel național cu scopul identificării atitudinii românilor față de legile din România și modul în care acestea ar trebui aplicate. Printre temele studiate se numără: atitudinea față de legile privind protecția animalelor, evaluarea reglementărilor rutiere și modul de aplicare a sancțiunilor.

Protejarea animalelor

În contextul cazului recent mediatizat al ursului din Sibiu și al altor situații în care animalele nu sunt tratate civilizat, participanții la studiu au fost întrebați dacă pedepsele împotriva celor care fac rău animalelor ar trebui înăsprite. Majoritatea românilor (85%) ar fi de acord cu această măsură, dintre care cei mai mulți sunt tineri între 18 şi 34 de ani. De asemenea, femeile şi persoanele cu studii sub medie sunt interesate, într-un procent mai mare, de înăsprirea legii privind protecția animalelor.

Reglementări rutiere și aplicarea sancțiunilor în trafic

Două treimi dintre români cred că ar trebui înăsprite sancţiunile din Codul Rutier, iar 27% sunt îmfara-titlupotriva schimbării acestora. Categoriile de persoane care susţin într-o mai mare măsură înăsprirea sancţiunilor sunt cea a românilor cu studii sub medie, a celor cu venituri lunare de sub 1000 de lei şi a femeilor.

Aproximativ 90% dintre români cred că Poliţia Română ar trebui să fie mai eficientă în aplicarea legii. Femeile sunt cele care susţin, într-un procent mai mare, comportamentul mai sever al Poliţiei.

Luând în considerare o propunere mai veche privind obligativitatea șoferilor de a utiliza camere video în autoturisme pentru a filma activitatea în trafic, subiecții studiului au fost întrebați dacă ar fi de acord cu o astfel de reglementare rutieră. Peste jumătate dintre români sunt de părere că șoferii nu ar trebui obligați să filmeze fiecare drum pe care aceştia îl fac cu autoturismul. Categoriile care se opun într-o mai mare măsură montării acestor echipamente video sunt tinerii cu vârsta între 18 şi 34 de ani, bărbaţii, locuitorii din oraşe, persoanele cu studii peste medie şi cu venituri ridicate.

Rezultatele prezentate fac parte dintr-o cercetare cantitativă reprezentativă la nivel național cu o marjă de eroare de +4%. Eșantionul studiului a fost de 820 de respondenți cu vârsta peste 18 ani. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic. Studiul a fost realizat la comanda ARENAS, organizaţie non-guvernamentală a cărei activitate este centrată pe educaţia non-formală.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *