Ghidul Școala Legumelor : Cum ii poti convinge pe copii sa manance legume

maggi-scoala-legumelorCopiii sunt mult mai dispuși să consume legume și încep să fie mult mai interesați de ele dacă părinții îi implică direct în diferite activități, precum realizarea meniului zilnic, a listei de cumpărături și alegerea legumelor când sunt achiziționate, pregătirea mesei și dacă iau masa alături de părinți. Un studiu experiment realizat de MAGGI a arătat că în familiile care au obiceiul de a pregăti mâncarea împreună cu cei mici, consumul de legume devine adecvat, iar copilul acceptă mai ușor majoritatea legumelor.

De asemenea, discuțiile cu cei mici și informațiile despre o alimentație echilibrată au un rol important, mai ales dacă au loc în cadrul unor activități culinare în familie. Ca urmare a acestui studiu, MAGGI continuă inițiativa lansată anul trecut și aduce Ghidul Școala Legumelor, un instrument care vine în sprijinul părinților cu trucuri și sfaturi care să îi ajute în lupta de a-i împrieteni pe copii cu legumele.

Copiii și consumul de legume

În cadrul aceluiași studiu experiment, o cercetare cantitativă a arătat că aproximativ 4 din 10 copii cu vârsta între 3 și 12 ani, din mediul urban nu consumă legume zilnic (cel puțin o dată pe zi). Mai mult, 45% dintre părinți întâmpină diferite probleme atunci când le oferă copiilor legume la masă. Printre problemele enumerate de părinți se numără dificultatea de a-i convinge pe cei mici să mănânce legume, aceștia fiind nevoiți de multe ori să recurgă la ascuderea lor în mâncare astfel încât copilul să nu știe de ele. În plus, un sfert dintre copiii cu vârsta între 3 și 12 ani, din mediul urban, nu au mâncat niciodată broccoli (27%), conopidă (21%), în timp ce 20% dintre respondenți au menționat spanacul, urzicile, ștevia, salata, loboda și sfecla.

A doua etapă a studiului experiment a adus împreună zece familii, care au gătit prânzul alături de copiii lor, iar apoi timp de o săptămână au completat un jurnal de dietă. Comportamentul din timpul activității de gătit a fost supravegheat de Dr. psiholog Carmen Anghelescu, care în urma experimentului a identificat faptul că deși majoritatea familiilor au pregătit feluri de mâncare noi pentru ei, toți cei 10 copii au lucrat împreună cu părinții efectuând operații diferite: curățat legume; curățat verdețuri, tăiat lume, pregătit chiftele. Toți copiii participanți au fost încântați să ia parte la activități de gătiti, au fost atenți și s-au implicat activ. La final, cei mici au fost mai dornici să mănânce preparatele unde și-au adus contribuția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *