ANAT solicită Ministerului Transporturilor asigurarea unui cadru legal favorabil transportului rutier de persoane

alin-burcea-paralela45Asociația Națională a Agențiilor de Turism respinge modificările propuse de Ministerul Transporturilor în cazul legislației referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora, pe care le consideră aberante, întrucât cresc semnificativ povara administrativă pentru operatorii de transporturi turistice cu autocare, contrar tendințelor europene de liberalizare a pieței, cât și agendei actualului Guvern de debirocratizare a aparatului public. ANAT este împotriva introducerii: Obligaţiei completării foilor de parcurs în dublu exemplar de către operatorul de transport rutier pentru fiecare călătorie, înainte de raportarea acesteia, ba chiar solicită eliminarea foilor de parcurs.

”Domnule ministru Petru Sorin Buşe, actuala legislație e deja nejustificat de restrictivă și cu toate astea există exemple notorii de firme, vezi Memento Bus, care își permit să o ignore pur și simplu. Cum credeți că veți aplica o legislație și mai restrictivă, în contradicție cu tendința de liberalizare a domeniului din toate țările Uniunii Europene? Nu este normal să puneți piedici aberante transportatorilor care respectă legea”, precizează Alin Burcea, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

În Uniunea Europeană se manifestă o tendință de liberalizare a serviciilor de transport de persoane și de renunțare la foile de parcurs pentru servicii internaționale ocazionale. Nici pe teritoriul României nu sunt obligatorii în cazul transportului ocazional, întrucât acesta se desfășoară pe baza unei comenzi sau a unui contract, dovada fiind plata anticipată a transportului sau după încheierea cursei, conform clauzelor stipulate în contract. Obligației ca pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului ocazional, componența grupului să rămână aceeași. În situaţia în care turiștii se îmbarcă din mai multe locuri, cu aceeași destinație, și fără a fi debarcaţi pe parcurs, caracterul transportului este tot ocazional și nu regulat, întrucât aceştia sunt doar îmbarcaţi, nu și debarcaţi pentru ca transportul să devină unul regulat de persoane. Obligației completării cu 24 de ore înainte de începerea călătoriei a formularului electronic disponibil pe pagina Autorității Rutiere Române cu datele de identificare ale turiștilor și solicită renunţarea la o astfel de raportare în cazul curselor ocazionale. Datele de identificare ale turiștilor nu sunt cunoscute în toate cazurile, în același timp, potrivit legislației în vigoare, datele personale sunt confidențiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *