Doamna Medeea Marinescu : Cavaler al Ordinului național al Meritului

medeea-marinescumicDoamna Medeea Marinescuactriță și ambasadoare a Conferinței Paris Climat 2015 și a Acordului de la Paris, în România, va fi distinsă cu Ordinul național al Meritului în grad de Cavaler. Înalta distincţie îi va fi înmânată de către domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, în cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, 20 octombrie, la Reședința Franței, de la ora 18.00.

Doamnă Marinescu, meritele dumneavoastră nu se limitează la talentul dumneavoastră de actriță, oricât de remarcabil ar fi acest talent.  Sunteți, de asemenea, o persoană angajată, în accepțiunea cea mai înaltă a termenului și ați oferit acestei ambasade ocazia de a beneficia de implicarea și generozitatea dumneavoastră. Ați acceptat în 2015, la propunerea Ambasadei, să deveniți Ambasadoare a Conferinței Paris Climat 2015 în România. V-ați dăruit timpul și eforturile pentru această cauză importantă, lupta împotriva schimbărilor climatice, susținută pe deplin și cu determinare de Franța de mult timp. Rolul dumneavoastră a fost esențial în promovarea acestor valori care au dus la semnarea Acordului de la Paris, acord istoric și primul acord universal, semnat de 195 țări. Țin să vă mulțumesc călduros în numele țării mele”, a declarat domnul François Saint-Paul.

Actrița Medeea Marinescu, copilul minune al cinematografiei românești și imaginea României în cinematografia franceză, este însuși simbolul apropierii culturale franco-române, prin rolurile sale în filmele iubite de marele public în cele două țări. Foarte implicată în lupta împotriva schimbărilor climatice, doamna Medeea Marinescu este Ambasadoare a Conferinței Paris Climat 2015 și Acordului de la Paris în România.

Implicarea sa socială a mers dincolo de tematica încălzirii globale, fiind o apropiată a cauzei Asociației Valentina, care vine cu susținere medicală, materială și psiho-pedagogică pentru copii provenind din medii defavorizate.

Actriţa Medeea Marinescu este cunoscută pentru roluri din filme precum “Saltimbancii” (1981) şi “Maria Mirabela” (1981), “Promisiuni” (1985), “Zâmbet de soare” (1988), “Domnişoara Christina” (1992), “Patul lui Procust” (2001), serialul TV “Doctori de mame” (2008) sau lungmetrajul “Weekend cu mama” (2009).

În paralel, întreține o fructuoasă colaborare cu Franța, încă de la aparițiile sale în roluri din seriale de televiziune precum  « Une mère comme on n’en fait plus » de Jacques Renard (1997) și « Le Record » de Edwin Baily (1999).

Talentul său se dezvăluie marelui public francofon mai ales prin intermediul filmelor « Je vous trouve très beau » (2005), regizat de Isabelle Mergault în care joacă alături de Michel Blanc și în care dă viață unei tinere mame din România care ajunge în zona rurală din Franța prin intermediul unei agenții matrimoniale,  şi “Donnant, donnant”, de Isabelle Mergault, unde a jucat alături de Daniel Auteuil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *