Mii de bucureșteni și-au petrecut weekend-ul la filme de Cannes

deschidere-cinemapro_foto-ionut-dobreProiecții sold out, săli arhipline și discuții prelungite cu invitații speciali – a șaptea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest a avut un debut spectaculos în cele patru săli în care se desfășoară anul acesta, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Până în prezent, s-au vândut peste 10.000 de bilete pe Eventbook.ro , mare parte dintre ele în avans. Săptămâna continuă în forță, cu Alain Guiraudie invitat special al primelor două zile.

În aplauzele publicului, regizoarea Maren Ade a urcat împreună cu producătoarea Ada Solomon și membri ai echipei filmului Toni Erdmann pe scena CinemaPRO, la deschiderea festivalului, pe 14 octombrie, o seară cu covor roșu și peste 500 de invitați. În week-end, artista Mania Akbari a avut discuții prelungite cu publicul despre opera regretatului regizor iranian Abbas Kiarostami, cu care a colaborat în anii 2000, sălile de cinema fiind pline la Ten (2002) sau Le Goût de la cerise (1997) proiectate în secțiunea Tribut Abbas Kiarostami. Regizorul finlandez Juho Kuosmanen și-a prezentat duminică seara filmul care i-a adus Premiul secțiunii Un Certain Regard la Cannes, The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, propus de Finlanda la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, iar actorul Lucas Prisor a introdus filmul Elle. Sălile de cinema au fost neîncăpătoare la filme ca  Juste la fin du monde (r. Xavier Dolan) sau American Honey  (r. Andrea Arnold), proiecțiile fiind sold out.cinemapro_les-films-de-cannes-a-bucarest

Miercuri, 19 octombrie, de la 18.30, la Cinema Elvire Popesco, unul dintre cei mai promițători cineaști turci, Mehmet Can Mertoğlu, își va prezenta debutul Album  – Premiul Révélation France 4 în Semaine de la Critique la Cannes. În realizarea lui au fost implicați cineaști români – Călin Peter Netzer este unul dintre producători, iar Marius Panduru este director de imagine. 

Până miercuri, la Cinema Muzeul Țăranului urmează întâlniri cu echipele filmelor românești Inimi cicatrizate  (r. Radu Jude),  Anişoara (r. Ana-Felicia Scutelnicu), Afacerea Est (r. Igor Cobileanski). În paralel, în celelalte săli, vor rula filme mult-așteptate precum La fille inconnue  (r. Jean-Pierre și Luc Dardenne), The Handmaiden (r. Park Chan-wook), Aquarius   (r. Kleber Mendonça Filho), Harmonium (r. Koji Fukada) sau  Ma Loute  (r. Bruno Dumont).

Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro .

Ediția a șaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti și Muzeul Național de Artă al României. Este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti – ARCUB, în cadrul Programului cultural „București – Orașul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român, Goethe Institut și Ambasada Finlandei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *