Juriști: Brexit-ul nu afectează procedura de recunoaștere a diplomelor pentru studenții din străinătate

marea-britanieDe la momentul anunțării BREXIT-ului, românii care au studiat sau care doresc să se înscrie la universități în Marea Britanie au început să-și pună întrebări legate de impactul pe care acest eveniment îl va avea asupra educației lor.

“Din datele oficiale reiese că în prezent sunt peste 8000 de studenți români în Marea Britanie și 2000 pleacă în fiecare an. Din punct de vedere al burselor și al procedurilor de acceptare la studii, universitățile britanie au anunțat că până în 2017 lucrurile vor rămâne neschimbate, însă rămân incerte pe termen lung. Pe de altă parte singura certitudine este faptul că cei care au studiat sau care vor studia în Marea Britanie își vor putea echivala la fel de ușor studiile atât în România, cât și în spațiul european. În țara noastră procedura de echivalare se subscrie și Ordinului 5269/2015 care precizează că se echivalează automat nu doar studiile efectuate în țări din Uniunea Europeană, ci și din alte state, cu condiția ca aceste studii să fie la universități internaționale de prestigiu. Statul român recunoaște 53 de universități din Marea Britanie, ca fiind «de prestigiu»”, precizează Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații.

Conform prevederilor Ordinului 5269/2015, nu doar efectuarea studiilor în tări care fac parte din Uniunea Europeană implică o procedură mai facilă în vederea recunoașterii/echivalării studiilor, și anume, recunoașterea automată , ci beneficiază de același tratament și cei care au efectuat studiile în tări care fac parte din Spațiul Economic European, din Confederația Elvețiană, cât și în state terțe, însă doar dacă au studiat la universitățile de prestigiu ce sunt prevăzute prin lege. Astfel, în cazul în care actele de studii au fost obținute în statele menționate mai sus, în vederea recunoașterii/echivalării acestora se va aplica procedura recunoașterii automate.

“Recunoașterea automată este o procedură simplificată, deoarece în acest caz dosarele nu mai sunt supuse analizei obişnuite, ci sunt verificate doar anumite condiții de bază, adică condiţiile de acces, statutul instituţiei de învăţământ superior emitente, nivelul diplomei și domeniul de studiu, profilul sau specializarea”, menționează Dinu Petre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *