Surse: Fondul Monetar Internațional nu se va implica în programul de salvare a Greciei

https://imfdirect.files.wordpress.com/2011/11/2014mdnew_041.jpg
Sursa: imfdirect.files.wordpress.com

Fondul Monetar Internațional (FMI) nu se va implica în programul de salvare a Greciei, potrivit unor surse citate de  Reuters. Cauza ar fi reprezentată de tensiunile existente între șeful FMI, Christine Lagarde (foto), și ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble. Totuși, organismul internațional va accepta, probabil, un statul de consilier special în cadrul negocierilor. În ultimul an, oficialii FMI au amânat luarea unei decizii clare în acest sens și, cel mai probabil, consideră că obiectivele fixate de Uniunea Europeană, în cazul Greciei, nu sunt realiste.

Oficialii FMI au avertizat că, fără o restructurare serioasă a datoriei, Atena nu va putea atinge țintele stabilite de UE. Acest avertisment s-a lovit însă de opoziția oficialilor europeni, astfel că reprezentanții FMI ar vrea acum un rol limitat în cadrul programului de salvare a Greciei.

Negocierile dintre Atena și creditorii săi sunt în impas de când Wolfgang Schaeuble, a cerut FMI să ia parte la plan, dar nu a fost de acord cu cererea  șefului FMI, Christine Lagarde, de a reduce din nou datoriile Greciei.

Grecia depinde în prezent de finanţarea acordată de marii creditori instituţionali Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), aşa numita Troică. Situația elenilor este extrem de delicată, dacă ținem cont de faptul că tara avea, la finalul anului trecut, o datorie publică de aproape 312 miliarde euro, echivalent cu 177% din PIB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *